2010-03-06
今晚黎左渣甸中心搵食,選左呢間,渣甸中心好多日本店,好似湖舟丫,水準唔錯。呢間係第一次黎,新新地同埋據說是前天勺人主打,水準應該不俗。Walk-in 黎到,唔洗等,環境簡約,一邊壽司吧,一邊四人枱,仲有間房。坐低睇睇menu,壽司刺身燒野煮野定食串燒都有d,選擇唔少。先黎飲杯七寶生啤,配個八爪魚醋物,八爪魚爽口新鮮,伴酒既好選擇,跟住要個特上壽司,吞拿魚入口即溶,無筋,不過魚既甘香味唔夠。反而tora卷唔錯。玉子凍凍地,蛋味重,友人說鬆一點會好d。其他有帶子,赤貝,海膽等等都好新鮮,係有誠意既特上壽司。另外叫多個tora卷,比特上壽司入面果d更好。吉列炸蠔,叫既時候純粹個人喜好,上枱已經有驚喜,炸粉睇落已經唔厚,夾落亦唔會因為炸粉簿而穿餡,食落蠔味重,大隻新鮮,唔油,覺得比吉列專門店做得更好,很有水準既炸物。點左個chef 推介腐皮蝦球,賣相好似晴天娃娃,腐皮炸得好脆,蝦球食落似去飲果d炸蝦球,不妨一試。今日想食魚,要左個煮油金魚頭,侍應提供選擇可斬件上,還是原件上合心水,煮得不錯很滑,很入味,連皮食更佳,個汁送飯一流。另要了汁燒牛肉,肉煮到有少少生,燒得嫩紅,鬆化很好。汁比較濃。友人
友人點了個大根煮,原來內有乾坤,入面有粒豬肉,好味。成個大根煮有好濃郁既柚子味,好香,這個值得推介,好一個日式羅漢齋。
最後店員送上雪糕。
服務幾好。這一餐,很滿足。好耐冇碰到有水準既日本店,感動。