🦀蟹慶 🔎銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心地庫-----比朋友笑我作為蟹fans,竟然未食過呢間蟹theme餐廳,仲好意思話自己係foodie。餐廳裝潢幾得意,門口就有大隻蟹裝飾比大家打卡,室內則像日本🇯🇵居酒屋的模樣,椅子上放有蟹欖枕,整體座位舒適,燈光柔和。-特選會席套餐(2人前):✨蟹肉三文魚籽沙律✨甲羅燒配多士✨刺身✨黑魚子海膽蟹肉蒸蛋✨日本時令活蟹✨喜之次/鹿兒島A5和牛 二選一✨浜燒鱈場蟹腳✨ A5和牛烏冬/松葉蟹釜飯 二選一✨湯品✨甜品二人餐非常豐富,甲羅燒蟹味香濃,質感軟綿,配搭香脆多士,令人味蕾大開。蒸蛋亦甘甜刺身則是隨時令改變,今次我地係金目調、拖羅、赤海蝦、北海道帶子等等,全部都厚切新鮮。-要說整餐之最,就當然非日本時令活蟹(是日係🦀北海道毛蟹)莫屬,毛蟹切得非常完美,方便客人食用,蟹膏蟹汁熱騰騰,鮮度拔群,蟹肉則絲絲口感細膩,配搭酸度自然嘅水雲醋,入口一氣呵成地完美。而浜燒鱈場蟹腳雖然甜味不及北海道毛蟹,但卻更重海水鹹香,且啖啖厚身蟹肉令人有種食緊無骨肉扒🍖嘅感覺,爽!.蟹品出色,但喜之次亦係套餐內嘅精髓所在之一。橙紅橙紅的顏色,看著喜慶感十足,外皮紙薄香脆

🦀蟹慶

✨浜燒鱈場蟹腳
✨ A5和牛烏冬/松葉蟹釜飯 二選一
✨湯品
甜品

蟹品出色,但喜之次亦係套餐內嘅精髓所在之一。橙紅橙紅的顏色,看著喜慶感十足,外皮紙薄香脆,皮下嘅每一層魚肉都均勻受熱,嫩口濕潤,令人有種值回票價嘅感覺。

松葉蟹釜飯味道亦非常不錯,啖啖蟹肉,而且有服務員為我地烹調,懶人表示正!

最後嘅抹茶蕨餅則為全餐美好收結,香糯綿軟,甜度自然,令人意猶未盡。