燒肉屋 (清風街)

YAKINIKUYA (Tsing Fung Street)
前身為 “黑木亭居酒屋”
2024-07-24 187 浏览
去完首爾返嚟再燒燒佢🙂‍↕️🙂‍↕️其實到底係韓式定日式見佢有泡菜當住韓式先😂小菜5碟,食完可以添個人最鍾意醃蘿蔔同埋泡菜,係好適合香港人嘅口味🤣仲有生菜都係,係比等陣燒肉嘅時候冇咁油膩係包住啲肉食😇❣️八爪魚柚子醋沙律🥗($88)八爪魚份量非常多,柚子醋酸酸甜甜咁令到個人開胃面頭仲畫咗好多芝士粉,不過我嫌芝士粉重手咗少少🐒本身係應該開胃嘅沙律突然之間變咗滯住嘅感覺😗❣️薄切A5和牛後腰配壽喜燒汁($169)和牛真係唔同啲😍油花均勻🤤香濃嘅牛肉味滿佈成塊肉點埋佢嘅生蛋壽喜燒汁真係Perfect match😙如果可以有兩塊就好喇🤣❣️蒜蓉牛油烤帆立貝($158)講真隻帆立貝真係好大隻🤯同埋見到塊牛油同啲蒜都好驚🤣因為一定肥到hi hi最後燒完之後會將個白飯撈埋啲蒜油同牛油一齊食呢個簡直係我食過最肥嘅飯🤣🤣好彩兩個share就冇咁肥膩不過蒜蓉牛油帶子基本上都冇得輸✨❣️超長日式牛仔骨($188)雖然佢係牛仔骨但其實成條都係肉,只有一舊大骨黐住起個尾預先醃好嘅牛肉輕輕燒到啱啱熟就已經好足夠😋不過對於燒肉嘅技巧我諗我仲要加強😂😂有兩舊都比我燒到燶咗仲跌埋落地🥲如果有專人幫手燒就好啦🤣🤣❣️手工啤酒 芒椰奶西
去完首爾返嚟再燒燒佢🙂‍↕️🙂‍↕️其實到底係韓式定日式
見佢有泡菜當住韓式先😂

小菜5碟,食完可以添

個人最鍾意醃蘿蔔同埋泡菜,係好適合香港人嘅口味🤣
仲有生菜都係,係比等陣燒肉嘅時候冇咁油膩係包住啲肉食😇

❣️八爪魚柚子醋沙律🥗($88)

八爪魚份量非常多,柚子醋酸酸甜甜咁令到個人開胃
面頭仲畫咗好多芝士粉,不過我嫌芝士粉重手咗少少🐒
本身係應該開胃嘅沙律突然之間變咗滯住嘅感覺😗

❣️薄切A5和牛後腰配壽喜燒汁($169)

和牛真係唔同啲😍油花均勻🤤香濃嘅牛肉味滿佈成塊肉
點埋佢嘅生蛋壽喜燒汁真係Perfect match😙
如果可以有兩塊就好喇🤣

❣️蒜蓉牛油烤帆立貝($158)

最後燒完之後會將個白飯撈埋啲蒜油同牛油一齊食
呢個簡直係我食過最肥嘅飯🤣🤣好彩兩個share就冇咁肥膩
不過蒜蓉牛油帶子基本上都冇得輸✨

❣️超長日式牛仔骨($188)

雖然佢係牛仔骨但其實成條都係肉,只有一舊大骨黐住起個尾
預先醃好嘅牛肉輕輕燒到啱啱熟就已經好足夠😋
如果有專人幫手燒就好啦🤣🤣

❣️手工啤酒 芒椰奶西 夠姜

唔記得咗幾錢🤣但係呢兩支手工啤真係好好飲❣️😙
個人覺得薑味出色過芒椰奶西
不過其實兩支都好好好味😍燒肉配啤酒真係一流👍

呢間舖頭好似新開冇幾耐,覺得食物質素都OK
但係要改善嘅地方係座位同通風
我哋坐喺門口位其實吹唔到冷氣😷 同埋啲座位冇得挨
感覺坐得唔係好舒服🙁希望餐廳之後可以照顧吓門口位嘅客人🙂‍↕️
2024-07-11