2025-04-29
🧭Catina • 中環同朋友慶祝生日,當然要食好啲第一次去大館入面食嘢,今次試左一間意大利菜餐廳初初睇餐牌已經驚艷 好多選擇前菜 Starters 🐂意式吞拿魚醬小牛肉 🌟🌟🌟🌟呢個一開始睇樣唔太吸引 但食落好淋同好香 個醬同個薄切牛好襯🐟薄切鰤魚片配香橙🌟🌟🌟本身見到個配搭幾新穎 諗住試下食落係幾夾 但對於我個人都係有勁微小腥意粉同燉飯 Pasta & Risotto 🍝自製黑松露巴馬臣芝士意粉🌟🌟🌟🌟🌟超推!勁香!一放低已經聞到好香黑松露味個芝士又勁多 勁好食 意粉又朔晒啲汁🤤🤤🥟卡邦尼巴馬臣芝士意大利雲吞🌟🌟🌟🌟🌟職員會上左個雲吞,再係面前落個芝士醬雲吞食落好足料 而且醬汁好足夠 但量唔多 好快就食哂🤭有多幾舊就好🐂燉牛肉意粉🌟🌟🌟🌟雖然佢外表平平無奇,但都要讚下個牛肉燉到超級淋,一咬落口 已經即刻溶化既感覺主菜 Main Course🐖意大利五花三層肉配蘋果🌟🌟🌟個main反而份量俾我想像中小五花肉係幾香既,但有小小煎過龍 所以都偏硬左小小🐏烤羊架配洋薊🌟🌟🌟🌟羊架好食啲 開頭都怕會腥味重但食落都易入口 而且唔難切甜品 Dessert🎂Tablesize Tiramisu C
同朋友慶祝生日,當然要食好啲
第一次去大館入面食嘢,今次試左一間意大利菜餐廳
初初睇餐牌已經驚艷 好多選擇
🍝自製黑松露巴馬臣芝士意粉🌟🌟🌟🌟🌟
超推!勁香!一放低已經聞到好香黑松露味
個芝士又勁多 勁好食 意粉又朔晒啲汁🤤🤤
🥟卡邦尼巴馬臣芝士意大利雲吞🌟🌟🌟🌟🌟
職員會上左個雲吞,再係面前落個芝士醬
雲吞食落好足料 而且醬汁好足夠
但量唔多 好快就食哂🤭有多幾舊就好
🐂燉牛肉意粉🌟🌟🌟🌟
雖然佢外表平平無奇,但都要讚下個牛肉
燉到超級淋,一咬落口 已經即刻溶化既感覺
主菜 Main Course
🐖意大利五花三層肉配蘋果🌟🌟🌟
個main反而份量俾我想像中小
五花肉係幾香既,但有小小煎過龍 所以都偏硬左小小
🐏烤羊架配洋薊🌟🌟🌟🌟
羊架好食啲 開頭都怕會腥味重
但食落都易入口 而且唔難切
甜品 Dessert
🎂Tablesize Tiramisu Classic 🌟🌟🌟🌟🌟
生日點可以無蛋糕 所以必叫最傳統既tiramisu
佢有職員即刻係你隔離整 期待感上升🔝
食落好creamy 唔係好重酒味既 推推推!!
之後係OpenRice book位,仲有迷你芝士煙肉蛋撻送🤤以為送既會差啲 點知一樣高質 好食🤤
#hongkong #hk #foodstagram #food #finedining #central #港島 #中環 #大館 #意大利菜 #birthday #chillvibes