2010-04-17
今日來慶祝和另一半的紀念日我拿主意來這家印度素食餐廳試試之前一早上來op做定功課7時多到達只有兩三檯客除了我們也有香港人一來便指著圖畫問男侍應這個是什麼原來中間有兩塊包, 周圍伴有7碟配菜的叫thali點完個thali後想要網友介紹的小吃puri又原來Pani Puri先係窒d野入去食果隻, 就咁叫puri係另一樣野黎!最後再叫了Masala Dosa 兩個人點了3樣野本來另一半仲想點多個salad但男侍應好好咁解釋畀我地聽呢度既salad係唔同出面既冇dressing冇source的最後就冇叫到了先上pani puri , 跟一兜綠豆薯蓉、紅色甜酸醬同綠色咖哩source。咁岩隔離檯的印度人又係點左呢個 但我地食得勁論盡。之後跟thali個set黎左個薄脆餅 有洋蔥檸檬(呢個我地都唔知點落), 一兜辣既蘿蔔青瓜之類的東西,同埋之前puri果2兜紅綠醬。果兜辣既蘿蔔青瓜真係好辣, 辣到另一半即刻停哂口,狀甚痛苦, 然後叫左杯mango奶昔, 飲左真係好快就冇事了! 杯野好好飲!雖然杰身左少少但必點然後個dosa黎左, 好大型好好味呀 入面d 薯仔甜甜地咁最好味係呢個 跟住thali終於
我拿主意來這家印度素食餐廳試試
本來另一半仲想點多個salad
但男侍應好好咁解釋畀我地聽呢度既salad係唔同出面既
冇dressing冇source的
最後就冇叫到了
然後個dosa黎左, 好大型好好味呀 入面d 薯仔甜甜地咁
最好味係呢個 跟住thali終於到了 張檯都無位擺
好壯觀 好多兜色彩繽紛的配菜/醬料
食慾大增
我地發揮創意乜都落d
碟碟都唔係好辣
有個仲係類似芒果西米咁既甜點
其賓已經好飽, 但仲有個飯, 係印度果隻尖長幼身既飯 好好食
係撈埋d 酸乳酪、薯仔、椰菜、豆等一齊食
送飯一流
食完真係捧住個肚走!
下次會再黎試下其他未試過的野食 :