ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ 一錢 - 平民價錢燒板燒風味今次黎到大角咀覓食,見到「一錢」既燈光好特別,就吸引左入去一試。「一錢」係一間主打平民價嘅優質鐵板燒店🍴,致力以「一錢洋食」概念💰,將原本御好燒及鐵板燒融會結合🍜,打造出平民版嘅優質鐵板燒,平時Lunch Time都係68起就食到💥。另外,餐廳中嘅海產皆每日由日本🇯🇵直送,經由師傅沿用日本製作方法、慢煮 4-6 小時再放過夜令鮑魚入味;🎉🥳🥳亦為了顧及香港人嘅口味,將部分日式料理加入港式風味,推出和牛橫隔膜叉燒等創新菜式。我地叫左個二人前套餐,$498兩位,菜式非常多。前菜款式就有鹽焗銀杏 $48同埋阿波尾雞沙律 $68鹽焗銀杏作為前菜,好適合鍾意飲酒既人士叫。鹽味重,銀杏香,混和之後會有種輕微既甘甜味殘留,飲啖啤酒應該幾夾 😗阿波尾雞係日本德島縣既走地雞種,肉質滑嫩彈牙,配柚子汁同沙律,味道好清爽,相對健康。作為前菜都好醒胃☺️食日本菜總係心思思想食日式炸雞,南蠻炸雞 $58就啱啱好滿足到呢種心情雞肉炸得好透,唔會過熟,肉汁仲保留得好好😘黎到餐廳主力鐵板料理,分別有牛油大虎蝦 $78; 厚切牛舌 $78; 牛油帆立貝 $78;

ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ

一錢 - 平民價錢燒板燒風味

我地叫左個二人前套餐,$498兩位,菜式非常多。

前菜款式就有鹽焗銀杏 $48同埋阿波尾雞沙律 $68

雞肉炸得好透,唔會過熟,肉汁仲保留得好好😘

黎到餐廳主力鐵板料理,分別有牛油大虎蝦 $78; 厚切牛舌 $78; 牛油帆立貝 $78; 和牛橫隔膜叉燒 $78; 鐵板炒野菜 $48

牛油大虎蝦真係好大隻! 成隻蝦都充滿牛油味,好有滿足感👍🏻

牛油帆立貝同樣巨大! 牛油香好能夠帶出帶子既味道,加上佢厚身彈牙,口感好好

當中印象最深刻就一定要數厚切牛舌同和牛橫隔膜叉燒。

厚切牛舌廚師處理恰當,爽脆既口感,配上法式芥末,味道配合得好好,有心思。

和牛橫隔膜叉燒係最比到驚喜我既菜式。一口食落有港式叉燒既味道,但同時保留左和牛應有既軟滑,配合得宜。
證明廚師有花時間同心機研究同開發呢道菜👍🏻

食左咁多肉食,鐵板炒野菜就可以中和一下。加上鋪滿大量既鰹魚絲,味道唔單一

最後再黎個鐵板豚肉炒面 $68,好飽😂
炒麵鑊氣好夠! 可以係日本餐廳食到咁夠鑊氣既炒確實唔簡單! 值得一讚!

‼️‼️😍依家大角咀新分店優惠:主食可享 85 折優惠; 首10位顧客4人原條喜之次一夜干,首100 位2人以上顧客送磯煮鮑魚,先到先得、送完即止。

ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ

◇◇◇◇◇◇◇◇◇