2009-05-20
今晚同 d fds 慶祝生日, 揀咗大角咀的紅茶館 ~ 旺角地鐵站行5minutes就到,好便我地從窗外望入去,環境都唔錯,於是就入去坐低。打開 menu,見到有好多野揀,不過就有點亂 我地4個人叫了以下幾樣野:什骨扒 (牛肋骨,豬肋骨,羊膝) - 聽過好多餐廳有什扒,但係就等一次聽什骨扒,都幾特別, 有創意。有牛肋骨,豬肋骨及羊膝,份量夠兩個人食, 好抵! 牛肋骨及豬肋骨都焗得好鬆脆,但係個羊膝就爭咗少少,似係烚熟多過焗,雖然D肉都係「臨」既,但相比其他「兩骨」就失色咗D ~ 燒春雞配燒汁 - 雞本身焗得OK,雞肉保持到嫩滑,燒汁亦好味 蒜香雞扒 - 炸過的蒜香很香,配上煎得很脆的雞扒,好正! 白汁蜆肉意粉 - 白汁的味道淡了一點,齋用蜆肉亦有點單調,可能海鮮意粉會較吸引 雪糕球配蛋糕 - 驚喜!朱古力Mousse蛋糕超好味,與Vanilla雪糕很夾 呢度都幾好坐, 我地坐左成 2個幾鐘。d服務都好好,waitress 成日酌水 ^^ , 但又唔吹我地走, 幾好呀
我地4個人叫了以下幾樣野:
蒜香雞扒 - 炸過的蒜香很香,配上煎得很脆的雞扒,好正!