2019-07-15 416 浏览
大角咀一向多火鍋店,今次朋友帶我黎食雞煲。講起雞煲,你一定會以為好辣,有一大堆辣椒川椒,炒完會好油既感覺~但原來呢間店除左四川風味雞煲,仲有唔辣既養生正氣雞煲、椰香雞煲,照顧埋小朋友口味可以揀芝士雞煲~ 若嫌川味雞煲唔夠辣,可以試下南薑雞~ 啱哂唔同人既口味! 最近中醫師話我脾胃差要避免食辣,所以我地乖乖點左唔辣既養生正氣雞煲。有蓮藕、豆卜、冬菇、蟲草花、紅棗等,以漏斗計時左3分鐘食得,有d似蟲草花蒸雞既效果,雞好滑,味道唔會太濃,亦唔會好油。雞食完係可以加既,不過本身分量都唔少,所以留肚食火煱~食完可以加豬骨湯或者轉蕃茄粟米豬骨湯。我地轉左蕃茄粟米豬骨湯。先送上拼盤,有長長既蟹捧、扎肉片、丸類、炸魚皮。有肉質香而爽既西班牙黑毛豬梅肉。安格斯肥牛外,仲有點餐紙可點牛肩胛、牛小排,呢D都係肉質嫩而牛味比較濃既部位。少喺火鍋店出現既無字豆紙,唔講真係以為係紙,薄薄的又充滿豆香~ 蔬菜菇菌類就喺自助柜取。甜品有啫喱、涼粉,備有花奶可加~ 順帶一提,飲品有韓國樂天系列、涼粉爽、道地飲品等選擇,同埋自家菊花蜜。想飲酒既朋友可以加$20,除左啤酒仲有日本果酒、Asahi 任飲~
大角咀一向多火鍋店,今次朋友帶我黎食雞煲
若嫌川味雞煲唔夠辣,可以試下南薑雞~ 啱哂唔同人既口味!

雞食完係可以加既,不過本身分量都唔少,所以留肚食火煱~
食完可以加豬骨湯或者轉蕃茄粟米豬骨湯

我地轉左蕃茄粟米豬骨湯
先送上拼盤,有長長既蟹捧、扎肉片、丸類、炸魚皮。
有肉質香而爽既西班牙黑毛豬梅肉。
蔬菜菇菌類就喺自助柜取。
甜品有啫喱、涼粉,備有花奶可加~