2013-10-10
我相信一講到甜品,唔會有女孩子對佢‘say no!’ 有留意電視飲食節目既朋友都唔會對呢間餐廳陌生!因為系附近食完飯,已經差唔多到晚上十點,店內只有小貓三四隻,所以店內有勁多空位,不過都系大檯,但咁樣店員唔比我地(兩個人)坐門口附近(舒服的),要我地左坐系角落頭度,感覺衛生好差,空氣唔好,成個feel即刻差左!!! 因為已經食到勁飽既關係,我們只系叫左個懷舊粒粒雪糕(HKD28)同栗子拿破崙(HKD40)。一講到粒粒雪糕,就回想起小時候七彩繽紛粒粒雪糕,依家真系冇咩地方有得食了。 所以系必叫!唔講唔知,粒粒雪糕其實系分子料理來架!咁樣成出來既雪糕因為大大縮短液體結冰既時間,所以會比一般雪糕口感更滑架! 通常叫呢個都要等10分鐘,比時間佢地即製啊嘛! 好快雲尼拿粒粒雪糕就整好lu超愛粒粒雪糕既口感,好像食冰既感覺,冰感十足,但一入口,雲尼拿同牛奶味即刻系口裡面湧出,好爽啊! 夏天冬天食都一流!當然,作為一間創意甜品餐廳,要令你有驚喜,凈系咁系唔夠架,你食落去會發現,佢地仲加左--->‘爆炸糖’。系啊!你冇聽錯,入面黑色勁次朱古力既野就系爆炸糖,完全貫徹店名'black and
超愛粒粒雪糕既口感,好像食冰既感覺,冰感十足,但一入口,雲尼拿同牛奶味即刻系口裡面湧出,好爽啊! 夏天冬天食都一流!當然,作為一間創意甜品餐廳,要令你有驚喜,凈系咁系唔夠架,你食落去會發現,佢地仲加左--->‘爆炸糖’。系啊!你冇聽錯,入面黑色勁次朱古力既野就系爆炸糖,完全貫徹店名'black and white'的風格。除左一般粒粒雪糕入口‘爆’既口感之外,仲加埋爆炸糖更加‘爆’既威力,完全令人一試難忘啊!
好啦,食完咁開心既雪糕後,就食個蛋糕lu
不過個蛋糕真心令人失望,我都系聽人話個拿破崙有幾鬆化好多層次先試,但事實並非如此.......
既酥皮好硬,硬到差的咬唔開,最後我要令起塊酥皮先可以食到個拿破崙,但就冇左個所謂既層次。
個custard加埋pat cream同蛋糕味道都不錯,但栗子味唔系好出,唔次食緊栗子蛋糕。雖然分開食都得,但咁樣仲系叫食緊“栗子拿破崙”咩?唉.....
我見人地話呢度既朱古力同fro yogurt 都好食,下次有機會會再來試,希望會令我驚喜啦!
题外话/补充资料:
以大角咀舊區既水平來講,呢間野既價錢一D都唔平(雖然附近大部份餐廳都系)可以話甚至比一般甜品店貴!但值唔值就真系睇你覺得呢間野既質素如何了。我就覺得唔系幾抵食啦,你呢?