2024-02-27
位於大角咀的熱門韓國菜餐廳——新沙洞大排檔。鐵板燒濟州黑毛豬真係好出色,可以直接熱辣辣喺度燒,鐵板燒濟州黑毛豬係鐵板上燒至金黃色,外脆內嫩,每一口都散發出濃郁嘅肉香,肥美有層次,同埋生菜拼盤新鮮。仲試咗佢哋嘅招牌菜炸雞,半份甜辣口味,層次豐富好食。真係令人欲罷不能。我哋叫咗半份甜辣口味,炸得香脆,外脆內嫩,每一口都帶有微辣又微甜嘅味道,好適合香港人嘅口味。仲加左一款醬油蟹膏蟹肉拌飯,個醬油蟹鹹香及蟹味好濃郁,令人回味無窮。拌飯入面有豐富嘅蟹肉同蟹膏,每一口都帶有濃郁嘅蟹味,令人愛不釋手。配上香噴噴嘅米飯,真係一絕。最後,我哋飲咗二人份量草莓牛奶配蜂巢特飲。呢杯飲品真係夠特別,草莓牛奶本身味道濃郁,再加上蜂巢同士多啤梨,飲落去滋味非常豐富。兩者配搭起嚟超級好飲。除咗食物好好食之外,新沙洞大排檔嘅環境亦都非常舒適。餐廳裝修令到好似去咗韓國大排檔咁,充滿風味。新沙洞大排檔係一個絕對值得一試嘅餐廳!