鍋 MW Korea House📍大角咀埃華街72號地舖家住大角咀嘅朋友前排同我分享,話佢屋企附近開咗間新嘅韓國餐廳,裝修簡潔,食物好夠韓,於是我哋相約多一位朋友,三人行到店試試!呢間餐廳喺深水埗都有分店,主打飯麵類主食,我哋朋友食過都大讚好味。今次嚟到呢間叫「鍋」嘅餐廳,顧名思義就緊係要食佢主打嘅鍋物啦,店主強調所有醬料皆為自家製品,全部不加味精,令人食得放心! 💰$368海鮮部隊鍋 🍲好多年前曾有一股韓式部隊鍋熱潮,嗰時我都食過一兩次,估唔到今次嚟到會食到呢個頗正宗嘅韓式海鮮部隊鍋。裏面嘅材食材大概有鮑魚、鮮蝦、蜆、魚糕、豆腐、香菇、午餐肉、茄汁豆、泡菜同大豆芽。湯底係餐廳用自家製醬汁製成,比一般食嘅韓國紅色辣湯清淡,唔會過鹹過辣,無加味精,所以即使飲湯都唔會覺得口渴,好抵讚!眾多食材當中,我特別鍾意豆腐、魚糕同鮮蝦,因為佢嘅豆腐好滑身,滾耐咗都唔會散晒。而魚糕就有兩種款式,兩款魚肉都好香好彈牙,加上好索湯,所以好入味。而鮮蝦係原隻連殼放湯煮,蝦肉新鮮彈牙,吸滿微辣嘅湯汁,好食!食到咁上下,可以加入韓式即食麵,粗身麵質特別掛湯,推介大家一定要咁食!如果驚吸麵嘅時候會唔小心彈到,咁大
鍋 MW Korea House
📍大角咀埃華街72號地舖

💰$368
海鮮部隊鍋 🍲

食到咁上下,可以加入韓式即食麵,粗身麵質特別掛湯,推介大家一定要咁食!如果驚吸麵嘅時候會唔小心彈到,咁大家可以放心,因為餐廳好貼心咁為食客提供圍裙,仲可以著住打卡,幾特別!

💰$78
炸雞半份 🐓
呢度嘅炸雞同一般嘅韓式炸雞唔同,佢無沾滿厚厚嘅炸粉。炸雞雞肉嫩滑,但本身調味唔重,建議點佢配上嘅甜辣醬或部隊鍋嘅湯汁嚟食。

💰$78
紅薯芝士條 🍠🧀
一盤有8條紅薯芝士條,每條大小粗幼相若,外皮脆醬有啲香料調味。呢個小食一定要趁熱食,因為佢仲熱嘅時候係可以拉到好長嘅芝士絲㗎!佢嘅餡料味道鹹鹹甜甜,芝士鹹紅薯甜,食落有啲似軟身年糕嘅口感,適合多人分食。

💰$45
士多啤梨牛奶沙冰 🍓🥛
飲品方面,我叫咗我最愛嘅strawberry smoothie,用QR code落單時可作個人化選擇,例如多奶、少冰、走甜等。我呢杯嘅奶味唔算重,食到士多啤梨籽,冰亦好細滑,解辣解膩必點!