2021-10-24 245 浏览
第一次食鐵板燒,揀左間近近地,位於元朗既呢間餐廳。見新開無耐,位置又就腳,就約埋朋友黎試下佢地既dinner set。先黎既沙律係parma ham包住蘆筍,伴左少少水果係底,簡單又清新,哈蜜瓜都好甜。前菜勁特別,咁細隻蟹我都係第一次見,仲炸到脆一脆,成隻都食得添。南非鮑魚燒得剛剛好,本身已經香甜彈牙,加埋個醬汁吊出鮮味,而且唔會過咸,幾好。大虎蝦個size真係有番咁上下誇張,d肉都係爽口彈牙,醬汁用左蝦膏去煮,香甜又有鮮味😍帆立貝燒得外層焦香,內層軟滑,亦夠鮮甜,醬汁係海膽忌廉汁,不過我覺得呢個醬既味就略為重左d,再淡少少應該可以更突出到帆立貝既甜味。喜知次既魚肉好滑,魚皮燒得香脆,配上明太子醬,帶出到鮮味同咸味,幾好食👍鵝肝真係不得了,甘香肥美,入口即溶,滑到不得了😍燒脆左既麵包吸左鵝肝既油,變得更加香。美國封門柳有咬口,有肉汁,唔會鞋口或者痴牙,係好食既👍最尾仲有個炒飯同魚湯。炒飯正正常常,魚湯就煮到奶白色,而且好香好濃郁,熱辣辣飲好舒服。甜品既開心果雪糕超驚喜~個開心果味好濃郁,又唔會太甜。加上師傅送既砂糖多士,係一個好好既ending~

美國封門柳有咬口,有肉汁,唔會鞋口或者痴牙,係好食既👍

2021-10-18