陪伴大肥爸爸困於家中進食營養餐單已有十日之多,眼見XO仔今年生月只剩下十天,靚靚媽咪就提議細佬同契妹出去拆餐勁o既,埋單入老豆數,作為今年o既生日禮物 !哈哈哈哈,有人認頭喎,小肥當然係唔會手軟啦,立刻上OpenRice度搵咗間清一色笑臉o既「大蔵季節料理」,以魚生賀牛一 。「大蔵」位於銅鑼灣核心地段o既澳門逸園中心七樓,整幢大廈全為食肆及酒吧,自己其實都已經幫襯過好幾間,講真一家餐廳要喺度突圍而出的確唔容易,不過今次一臨,感覺師傅絕對係由有心做起 。店子木造o既裝潢淳樸自然。直入正門可見間隔明顯比前身寬敞自在,光猛清爽。 左邊紅布下有三張四人散座,以拉簾分隔及提高私隱度,人多更可合拼成十多人o既餐桌,極具彈性。右旁設有兩張卡位,一家四口或扶老攜幼就最適合不過。兩口子既然係為食「廚師發辦」而來,當然係要揀坐壽司吧啦 !由於每晚壽司吧只做一輪,每次最多坐十二人,為觀賞師傅喺大舞台o既演出,大家最好都係預先訂座。席上大多為熟客,可能見我地生面口,經理哥哥就加以介紹,講解餐牌上只列出「大蔵季節料理會席」($580/位)及「壽司會席」($680/位)兩款晚市套餐,牌上冇寫o既「廚師
店子木造o既裝潢淳樸自然。
直入正門可見間隔明顯比前身寬敞自在,光猛清爽。
右旁設有兩張卡位,一家四口或扶老攜幼就最適合不過。
兩口子既然係為食「廚師發辦」而來,當然係要揀坐壽司吧啦
席上大多為熟客,可能見我地生面口,經理哥哥就加以介紹,講解餐牌上只列出「大蔵季節料理會席」($580/位)及「壽司會席」($680/位)兩款晚市套餐,牌上冇寫o既「廚師發辦」則為每位$1,200,另收加一服務費。
話明係黎慶生,我地諗都唔洗諗就每人要咗客「廚師發辦」。大蔵主持霖師傅先細問二人o既喜好及有否唔食o既海產,並透露適逢櫻花季節,除咗會有季節性o既靚魚食之外,仲會有花俾我地食添,當真令人期待萬分
竹造餐墊上o既餐具全帶有花紋,就連筷子套都印有櫻花圖案,未食都已覺設計極之全面。
可能因為工作實在忙碌,近日又有煩瑣事情困擾
,XO仔未有雅興暢飲,所以都只係叫咗杯冰凍清甜o既「巨峰乳酸燒酎」飲。
巨峰乳酸燒酎
跟飲品上枱每人先有碟暖暖o既枝豆作前奏。
枝豆
其實飲品牌上o既酒品一啲都唔貴,不過如果大家想帶自己啲私人珍藏,開瓶費都只係$150枝,大小同價,絕對合理
師傅雖然有雙矇豬眼,但耳力極之敏銳,得知我倆有意下次帶酒黎飲,仲答嘴話如果經佢即場核實過為靚酒就免咗我地開瓶費作奬勵,師傅o既風趣幽默感就猶如店子一角o既小牛酒樽裝飾般搞鬼
說畢,「大蔵發辦」就由金光閃閃o既櫻花小碟前菜正式揭起序幕
。呈上每一道菜時,師傅都會為其作出簡介,並道出食材o既來源、製法及建議食法。前菜雖然合共有三,不過食客可隨著個人喜好揀選食用次序,小肥就由十二點鐘起,逆時針方向食。
櫻花小碟前菜
白蝦鹽辛:金盒內藏粉白色o既白蝦及半透明o既魚籽,爽滑嫩口,簡單喺面加上柚子皮絲倍感清新
白蝦鹽辛
水雲山芋:以小杯承載o既「水雲」其實係一款春季時令o既海草,外貌同爽韌o既質感都好似粗身啲o既髮菜咁,以醋汁調味相當醒胃,可能因為加入咗味淡o既山芋作調和,成杯汁飲哂都好舒暢。
水雲山芋
麵醬螢光魷魚:配角酸味青瓜片好開胃,兩隻爽滑o既螢光魷魚其實已經烚熟過,面上奶黃色o既原來係醋味麵豉醬,兩者相合甜得黎其鮮味極之突出
麵醬螢光魷魚
黑曹魚刺身:來自北海道o既黑曹魚屬春天魚隻,刺身軟薄清香,輕輕點上酸汁已夠清新。
黑曹魚刺身
為襯托返個春天主題,師傅刻意加上食得落肚o既金魚花,碟上黃色一朵真係要加多少少想像力先睇得出其疑似金魚o既外形
;小花香中帶甘,都幾得意。
金魚花
縞鰺魚刺身縞鰺魚棲身於九州鹿兒島,入口爽厚潤澤,實屬高質貨色。
縞鰺魚
縞鰺魚刺身
金目鯛刺身:大大隻眼o既金目鯛外表有點兇惡,但食落卻清柔軟潤鮮美。
金目鯛
金目鯛刺身
當發現到金目鯛下o既餐碟為魚形時,再翻看其他菜式o既相片,先發現原來整頓晚宴o既器皿無一相同,師傅明顯喺設計上花咗唔少功夫同心思
金目鯛刺身
炸蓮藕片蓮藕片炸到好似薯片咁薄脆香口,簡單灑上紫菜粉,惹味得黎唔會過火,輕巧極!
炸蓮藕片
春鰹魚件:鰹魚外熟內生,食落分外軟腍,由於其魚味濃厚,伴碟o既薑蒜剛好引起中和作用,並同時增添脆脆o既口感。
春鰹魚件
螢光魷魚刺身:富山灣特產o既螢光魷魚當造期到五月為止,其濃郁o既味道未必人人啱,抗拒者會覺得味腥而重,粉絲則覺鮮濃提神。比較中立o既小肥對其重口味唔會話反感,但又未至於話十分喜愛囉,反而更欣賞其超級滑溜肥潤o既質感。碟上橙色o既蝴碟形蘿蔔片旁有一小枝紫蘇葉花,雖然只有花瓣可食用,其味道其實同紫蘇葉一模一樣,不過就更易入口,花味散於口腔極為清爽怡人
,是為一絕!
螢光魷魚刺身
青瓜伴金山寺味噌青瓜清脆淡口,連同金山寺味噌食卻又甜得惹味,勁啱XO仔口味。
青瓜伴金山寺味噌
煮打筍伴海帶:淡味o既筍條海帶爽脆潤滑,剛好為味蕾洗滌一番。
煮打筍伴海帶
炸櫻花海老餅:櫻花蝦餅咸香豐腴,厚身得黎又唔溜,咬落櫻花蝦o既蝦殼仲要完全唔巉口
,讚!
接住落黎一系列o既壽司就交由大大塊o既巴蘭葉承起
,師傅會按住每位食客之前提到o既喜好及不同進食o既速度續件上,中間更會加插醃蘿蔔、牛蒡、蒜粒分隔,舖排好有條理。
醃蘿蔔、牛蒡、蒜粒
北海道馬糞海膽壽司:金黃色o既馬糞海膽鮮濃嫩滑,直令契妹瘋狂式愛上
,離開後仍在讚賞,一啲都冇誇張。
北海道馬糞海膽壽司
立魚壽司:已調好味o既立魚好有嚼口。
立魚壽司
槍魷魚壽司:皮光肉滑o既槍魷魚極富彈性,有咬口得黎唔韌,而且味清而鮮。
槍魷魚壽司
赤貝壽司:被拍醒o既赤貝壽司上葉時仍在扭動,入口更覺柔軟又爽脆,口感豐富,且甜美非常,超
赤貝壽司
牡丹蝦壽司:師傅即場生拆大大隻o既牡丹蝦,並以其蝦膏點綴,成功吊出鮮味
,蝦隻爽滑甜濃,契妹話齋,真係好食到dum dum 聲呀!
牡丹蝦壽司
中拖羅壽司:長長o既中拖羅壽司漸進o既兩節顏色可謂美極,除咗份量屬勁量級,入口更溶於口中,軟腍肥美得令人眼睛發亮
,質素實屬頂級!
中拖羅壽司
碎蔥吞拿魚卷吞拿魚卷香甜鮮脆,師傅轉過頭小肥已極速清碟,確實令佢有少少驚訝
,仲笑笑口話「唔洗問一定好好食啦!」不過細佬都唔輸蝕,回敬咗句「師傅好明顯係讚緊自己喎」
,氣氛相當輕鬆。
碎蔥吞拿魚卷
雜菜烏冬:師傅介紹店內共有三款粗幼及麵質不同o既烏冬,分別為讚岐烏冬、稻庭烏冬、及「金都比羅」烏冬,二人諗都唔洗諗就決定一試聽都未聽過o既「金都比羅」烏冬。烏冬麵條外表粗獷,咬落都幾彈牙,好有鄉土風味,再喝下幾口清甜熱辣o既清湯,窩心又暖胃。
雜菜「金都比羅」烏冬
冲繩黑糖燒餅甜品其實師傅係任我地點,不過單憑甜品名去揀,咁多款入面最有特色似乎只有此味冲繩黑糖燒餅;嘻嘻,果然冇令我地兩個失望!皮層微微脆口o既冲繩黑糖燒餅香軟柔韌,清甜且唔滯口,如果唔控制自己,絕對可以食多半打
冲繩黑糖燒餅
XO仔今年生月o既慶祝活動雖則比往年少,但卻更為精,陪伴大肥爸爸戒口多日,卻換來一頓豐盛o既「廚師發辦」晚宴,雙親如此厚禮,細佬食完其實都有少少唔好意思架
!當真慶幸可於「大蔵季節料理」認識到滿腔熱忱o既霖師傅,細嚐到其設計精湛,美觀又美味 o既佳餚美饌,銅鑼灣區每位千二真係好合理。小肥食到肚滿腸肥,成個車軚人上身咁,不過都不忘母親節將至,更即場訂好座位,準備大宴幾位母親長輩一同再臨慶賀一番
2016-04-20
庆祝纪念