2013-04-02 253 浏览
今日揸車同屋企人黎到大埔大美督玩、吸下新鮮空氣。黎到大美督沿途見到周圍都係村屋,周圍人好多,可能係公眾假期嘅關係!原本我地都以為大尾督會冇乜野好食,地方偏僻關係好難開到餐廳。點知原來都有幾多餐廳選擇,不過啲餐廳緊係唔係太靚啦!有啲仲係一間村屋用最底果層做餐廳,放啲椅桌就算,有啲簡陋。我好辛苦先放得低部車(停車場爆哂周圍都有人等位,連路邊都有人泊 *但會被抄牌),之後我地就諗住食個下午茶先玩。見到好多間都係茶餐廳咁既款,唔係太吸引我地。所以我地最終入咗Pataya依間食泰國菜嘅餐廳,因為好似相比起好似較為特別之後我地坐低見到依張下午茶餐牌,食物竟然都係似茶餐廳食到嘅野 有少少失望。之後我地問佢攞平時個餐牌睇,先覺得似番泰國菜。我地一共叫咗兩個茶餐同埋一個串燒拼盤。墨魚丸河粉配凍檸茶,墨魚丸河粉味道一般,冇乜特別,分量適當,有芽菜同白蘿蔔。豬頸肉金邊粉配凍檸茶,豬頸肉烤到金黃色、好香,食食下浸咗入湯,但都唔會變到過軟同冇囗感,仍然香口!金邊麵就相對太軟、冇口感、唔夠彈牙。依道泰式沙嗲串燒包哂豬、雞同牛,價格為$78。沙嗲汁幾好食,好有泰式風味。雞肉都幾好囗感,但牛肉同豬肉就難咬啲,食得有啲
,有啲簡陋。
依道泰式沙嗲串燒包哂豬、雞同牛,價格為$78。沙嗲汁幾好食,好有泰式風味。雞肉都幾好囗感,但牛肉同豬肉就難咬啲,食得有啲辛苦。

總體覺得依間餐廳食物水準一般,個人認為下午茶餐可以改較有泰式風味嘅菜式,始終係泰國餐廳吖嘛。
2013-04-01