2025-04-10
大窩口地鐵站A出口鄰近河背村,一般人都好少知道行幾分鐘就到縉庭山私人住宅嗰頭,嗰邊隱藏左一間低調高手泰籍廚師親自煮理的中泰粵菜館「悅知味中泰越風味融合菜」,面積非常之大環境闊落乾淨衛生,而且侍應服務態度非常好。望望餐牌,多款菜式可選,好多泰國菜選擇,同時間都有中式小菜可選,食物價錢合理,份量頗大,已經係第三次光顧。火焰燒雞:焦香濃郁,火焰高溫炙烤使雞皮酥脆,帶有微微的焦糖香,酒香回甘,淋上玫瑰露,燃燒後酒精揮發,留下醇厚的酒香,但不刺激。醃制時用的五香粉香料增添層次感。整體口感:外脆里嫩,酒香與醬香融合,而且保留汁水可以一絲絲咁用手搣嚟食,好過癮,覺得唔夠味可以沾上甜酸汁,另一番風味。越南鮮蝦芒果米卷:鮮蝦爽彈、芒果清甜、配上熱辣米紙,捲上蘿蔔絲青瓜絲增加口感整體開胃,沾上甜酸汁更加清爽。青咖喱雞配蒜蓉包:咖喱底味正宗,但用上香港茄子🍆不是泰國圓款,感覺在地化左,無泰國茄子咁多汁水,用上雞胸肉啖啖肉有咬口,呢個係全日VIP,法包烘得夠脆,又配有大量牛油🧈同蒜蓉,外脆內軟,香氣十足。沙嗲串燒豬牛雞:燒的時間剛好,雞同豬都肉質嫩滑有肉汁,醃料又唔惹火,泰烤豬肉串口感耐嚼,有越嚼越香的感覺,
沙嗲串燒豬牛雞:燒的時間剛好,雞同豬都肉質嫩滑有肉汁,醃料又唔惹火,泰烤豬肉串口感耐嚼,有越嚼越香的感覺,充滿微酸辣的泰式風味!! 那種微酸香的風味可以在佐上一點沙嗲醬,沙嗲醬充滿花生醬香,仲有花生顆粒,帶有焦感,香脆可口,好味。
招牌泰式炒金邊粉:金邊粉好夠鑊氣,而且炒得好香,配上脆口花生碎同辣椒粉,非常惹味👍仲有大量豆腐干,芽菜,爽彈大蝦。調味方面,主要用了羅望子醬、茄汁、椰糖及魚露,形成酸辣咸甜於一身
三色冰珍多冰:椰漿味濃厚,用班蘭葉和綠豆粉製成粉條,消暑解渴。
總結:
高質大窩口泰菜推介