2012-08-01
今日係妳第一晚返 N , 放工返黎等妳訓醒就落去食飯諗住近返搭馬鐵 , 行左過博康 , 正在選擇去邊間大排檔 , 更準備走入劉萬利 , 就比我見到o係檔口附近跑出一隻老鼠飛快跑向草叢一躍而進 , 我亦九秒九逃跑 , 回頭衝去沙角實在係嚇到命都無 @@" 正所謂眼不見為乾淨 ....可以沙角o個邊都唔例外 , 但至少我幫襯咁多次都未見過而博康o個邊 , 我可以在此起誓 , 一定唔敢食甚至唔敢步入 ><"走過馬路 , 沙角有好幾間食海鮮 , 火鍋o既大排檔 , 不過我地今日時間唔多 , 所以轉折間都係揀左劉萬利 , 呢度係茶記形色 ,有雲吞面碟頭飯燒味飯炒粉面等 , 我地揀左兩個碟頭飯套餐 , 快靚正丫嘛 ^^1. 咖喱扎肉蝦炒飯~ 名字睇起黎係越式 , 送黎o既卻係星洲咖喱 ,不過都炒得幾乾身 , 清析可見飯粒炒得鬆散 , 而且無過多油份 , 食起黎口感相當唔錯 , 味道方面 , 咖喱香而不辣 , 都唔幾夠咸 , 要加少少豉油配料太少 , 扎肉無乜味 , 蝦細粒得可笑 , 蝦米咁樣 @@"2. 窩蛋免治牛肉飯~ 好耐無食過呢個飯喇 , 細個食係窩蛋打o係飯心 , 咁飯o既
更準備走入劉萬利 , 就比我見到o係檔口附近跑出一隻老鼠
飛快跑向草叢一躍而進 , 我亦九秒九逃跑 , 回頭衝去沙角
實在係嚇到命都無 @@" 正所謂眼不見為乾淨 ....
可以沙角o個邊都唔例外 , 但至少我幫襯咁多次都未見過
走過馬路 , 沙角有好幾間食海鮮 , 火鍋o既大排檔 ,
不過我地今日時間唔多 , 所以轉折間都係揀左劉萬利 ,
呢度係茶記形色 ,有雲吞面碟頭飯燒味飯炒粉面等 ,
我地揀左兩個碟頭飯套餐 , 快靚正丫嘛 ^^
~ 名字睇起黎係越式 , 送黎o既卻係星洲咖喱 ,
不過都炒得幾乾身 , 清析可見飯粒炒得鬆散 ,
而且無過多油份 , 食起黎口感相當唔錯 ,
~ 好耐無食過呢個飯喇 , 細個食係窩蛋打o係飯心 ,
咁飯o既熱力可以令到隻蛋有少少熟 , 而唔係全生 ,
雖然佢用鐵碗裝住 d 免牛醬 , 但熱力不足以令雞蛋起變化
整碗窩蛋免治牛肉醬倒o係飯面 , 一路撈一路聞到好香蕃茄味
味道唔錯 , 好夠醬汁 , 蛋漿味道微乎其微 , 下次叫煎蛋吧
好鍾意佢 d 米 , 瘦長而且軟韌度好好 , 大排檔好多d 飯都唔靚o家
佢一碟飯我諗兩兩碗幾飯碗飯 , 好抵食 , 整體水準係合格有餘
雖然兩碟飯o既味道都唔係話特別出色 , 但我會 encore , 已值好評