2017-09-23
今晚喺紅磡紫荊閣訂咗枱食飯,唔係好多地方有“叫化雞”食,所以特別預訂了一份。叫化雞 : 一舊大石頭送來,就令到大人細路都好開心。妹妹揸住鎚仔揼開佢,就有一陣陣嘅荷葉雞香味飄過嚟。 雞釀入木耳冬菇紅棗等材料,一同烤焗 ; 因此吸收了雞嘅精華,如果同雞肉一起吃,特別滋味。西檸石斑塊 : 石斑塊非常鬆脆配埋香濃嘅檸檬汁,特別開胃。鐵板燒汁烤魚 : 魚非常新鮮,而且炸得脆脆配上大量洋蔥,食下零舍香口 ; 不過燒汁比較多。特別推介生炒骨 : 排骨大細適中,炸粉不會太厚,炸得脆卜卜,不會油膩。酸甜汁有酸味,亦有甜味,調教得非常好。兩者配合,份量啱啱好。 食到最後一嚿肉,都是脆的, 而且冇多餘的汁留在碟底。銀芽鴛鴦撈麵 : 麵條不會太淋,味道亦不會太鹹。 可能已經吃得太飽,所以感覺比較普通。
西檸石斑塊 : 石斑塊非常鬆脆配埋香濃嘅檸檬汁,特別開胃。