2018-12-05 373 浏览
IG: hkfood_detective#元朗 真喺一個美食特區, 成個元朗嘅地舖都喺同食食食, 各式各樣的菜色都可以喺元朗揾到, 上至千幾蚊落樓嘅高級壽司店, 下至三蚊一碗嘅街邊香滑豆花都有, 簡直喺我哋美食偵探嘅福音!#夏捌月 喺肥仔偵探不時同屋企人去食既西餐, 佢哋嘅菜色實而不華, 不會賣弄標奇立異嘅味道同賣相, 切切實實咁煮一道樸實但味道很好的菜色, 啱哂帶唔太能接受太新穎fusion菜/西餐嘅老一輩去食。 呢個烤焗寶雲酥羊扒, 唔好睇個樣冇咩特別, 一食塊羊就食出師父嘅功架, 入口温度適中,骨同肉一撕扯就能分離, 不用吹灰之力就能整塊肉品嘗。 肉質柔軟而不痴牙, 香草味道不會過重而喧賓奪主,廚師挑選食材極為細心, 羊扒的脂肪與肉的比例不會太過失衡, 卻又能煎出羊讓人垂涎三尺的酥味。 重點喺價錢亦都非常之咁平民價, 性價比高!!!夏捌月元朗元朗教育路54-56號順發大樓地下D號流口水指數
IG: hkfood_detective

夏捌月