2023-01-20
去完歐洲返嚟,最掛住就係日本燒肉!去咗銅鑼灣呢間宮崎肉本舖食yakiniku,餐廳主打宮崎A5櫻花和牛,宮崎櫻花和牛本身已經係冠軍牛,呢度供應嘅仲要達到BMS最高級嘅12級,油花密佈超平均,質素極高,我呢個牛魔王好耐都冇試過食得咁滿足🤣我哋點咗宮崎A5櫻花牛極上燒肉放題($998) 和牛可以任食,但係一入座可以唔使點住,因為店員已經會準備定一份A5櫻花牛燒肉拼盤上枱,有五花腩、牛肋肉、內外後腿肉、和尚頭、西冷等十多個部位,好多都稀少罕見!店員另外會親自主理壽喜燒同西冷,和牛油花分佈均勻細膩,肉質呈漂亮嘅粉紅色,輕輕一燒就熊熊烈火,沾上蛋漿再放入口,口感順滑,入口即溶!西冷大塊厚身,口感柔嫩,一邊咀嚼,肉味就一邊慢慢散出來,不愧係極品!呢個放題雖然主打牛肉,但仼點嘅所有單項都非常高質,雞肉、豚肉、蔬菜都係日本直送,有品質保證!內臟都好多款選擇,例如:雞肝、雞心、雞頸等等,連少見嘅雞冠同牛腸都有得食!特別推薦以下幾款:九州和牛黑松露餃子真材實料,餡料好多和牛,食落好有肉味!忍唔住encore多一碟!蟹味噌甲羅燒平時居酒屋點嘅話都唔係平,有得仼食梗係要試吓啦!北海道一汐赤魚赤魚為深海魚,油脂
我哋點咗宮崎A5櫻花牛極上燒肉放題($998)
特別推薦以下幾款:
九州和牛黑松露餃子
蟹味噌甲羅燒
平時居酒屋點嘅話都唔係平,有得仼食梗係要試吓啦!
北海道一汐赤魚
赤魚為深海魚,油脂豐富,製成一夜干後,鹹香中帶鮮香,肉質結實,值得一試!
自家製味噌鮮魚湯
我覺得呢度真係好有誠意,竟然味噌魚湯都係自家製!天氣凍,飲一碗熱騰騰嘅味噌湯真係好暖胃,甜品前不妨飲一碗試吓!
宮崎肉本舖和風沙律
色彩繽紛,酸酸甜甜,好開胃!
甜品
雖然真係好飽足,但係甜品係另一個胃嘛!自家製3.6牛乳奶凍口感滑溜,奶香十足!抹茶雪糕竟然係日本森永,更加係信心保證!柚子雪葩清涼消暑,可以解去燒肉嘅油膩!
好多其他任點菜式都好好食!
飲品都好多選擇。
超級滿足!會推薦朋友再嚟!