1K
2017-07-30 849 浏览
梳乎厘班戟嘅熱潮尚未減退,每次有新店,都能吸引吃貨們嘅心,天價食戟又得,平民價食戟亦得。最近除左奇蹟的班戟,相信另一新貴就係葵廣嘅bove,聽聞每日派籌,人氣不一般。咁激罕嘅野咪搞我,但打鐵襯熱,佢地已經喺元朗有分店,位置就喺又新街modos,對我而言較為方便週六下午時間去到,剛開門不久,基本上未需要排隊,不過大熱天時,店內位置唔多,要企喺門口等戟,你都咪話唔辛苦。喺鋪面可以見到店員製作過程,感覺班戟不難做 (笑)梳乎厘班戟有原味、朱古力、抹茶味,可另外加 $8/10配流心餡料,例如草莓朱古力、金莎朱古力、棉花糖等,並可選蜜糖、草莓醬、朱古力醬。本來係想點草綠色幾吸睛嘅抹茶味,但估唔到咁早都賣哂……最終揀左原味加蜜糖醬配金莎朱古力流心。原味梳乎厘班戟 配金莎朱古力流心 $36即叫即做,等左約十分鐘,店員喺面頭印上小店嘅名字,加上幾粒爆谷、忌廉。班戟厚身,食到有蛋味,口感並冇一陣風,中間嘅粉漿好似未焗好咁,食落較濕潤,唔係我喜歡嘅梳乎厘質感餡料選金莎朱古力,流心度不高,份量唔多,味道亦唔濃,同蛋味一樣有少少兩頭唔到岸。面頭嘅蜜糖醬最突出,有點甜。幾粒焦糖爆谷漏哂氣,又腍又冇味,不如唔好加

最終揀左原味加蜜糖醬配金莎朱古力流心。

原味梳乎厘班戟 配金莎朱古力流心 $36

原味梳乎厘班戟 配金莎朱古力流心

原味梳乎厘班戟 配金莎朱古力流心

面頭嘅蜜糖醬最突出,有點甜。幾粒焦糖爆谷漏哂氣,又腍又冇味,不如唔好加俾我

賣相討好,不過味道普普,唔洗排可以一試,排長龍就不必了。

白桃綿綿冰 $22
天時暑熱,見到有冰,又點忍到口。共有四款口味:白兔糖、白桃、金桔檸檬、蜜瓜
份量偏少,廿二蚊我寧願買底雞蛋仔。白桃味離奇淡,食到尾先有少少料到,一開頭唔係好知食緊乜,莫講話桃味,連少少甜味都冇。
綿綿冰夠綿滑,質感有少許似雪糕,冰感唔重,底部有疑似係啫喱,整體一般。兩條平價百力滋,食一啖就放棄

白桃綿綿冰

2017-07-29