2016-05-03
1986 浏览
話說申請了大嶼山禁區証,今天就到大嶼山自駕遊,走一轉。第一站,大澳!大澳美食當中,令我最懷念的,莫過於籠仔蒸飯和香煎墨魚餅,一場黎到,當然唔好執輸啦!呢個籠仔蒸飯真係不得了,好味到已經變成我地在大澳的必食之選!籠仔先蓋上蕉葉,上面放上白飯,頂層蓋滿魚仔干、咸鮮魚、蝦醬豬頸肉及尤魚。特別係咸鮮魚,冇一般咸魚咁咸咁實,成舊食都冇問題,蝦醬亦都係用淡口蝦醬,白飯和餸的比例差唔多係1:1,食果時再淋上煲仔飯豉油,好味到呢~真係唔知點形容啊!跟手介紹呢個墨魚餅,呢個以前黎食好似墨魚味重D,依家明顯墨魚的比例少左..............不過都好好味。家下百物騰貴係咁家啦!返而呢個椒鹽豆腐有D驚喜,雖則唔係幾有椒鹽味,不過豆腐超滑,灑左D芝麻上面食落唔錯。至於燒鵝,好多朋友成日都話邊到邊度D燒鵝靚呀咁,實在我唔係幾識分,只係知到熱辣辣,皮脆,夠新鮮就得喇!至於呢隻,熱辣辣,皮又脆,新鮮出爐,“正”!埋單每人兩百,睇落好似好貴,但唔好忘記我地係散叫,冇叫午市套餐,所以個價就應該當晚市計,晚市計的話,每人兩百,OK啦!
第一站,大澳!