2014-10-26
"甜筒"哥臨時吹雞招集搞全羊宴,好友"為食狼"知道我酷愛羊肉 ,即時wechat我,我點會say no吖!班為食嘩鬼話去土瓜灣既"大漠"嘆羊宴,wechat左個地點俾我。憋傢伙 ……土瓜灣唔熟路 添!同靚女密友嘆完個豐富既下午茶,她送我到銅鑼灣世貿出面個車站,教我坐106。我上車問司機北帝街點落,司機話欣榮花園,我落車後開gps導航,步行三分鐘即到,智能手機既發明,實在太棒了 !無論室内或室外都帶點蒙古feel既"大漠",感覺豪邁奔放,環境幽暗再配搭上牆上既布藝,加埋木枱木椅, 置身其中,尤如做了真的漢子 !我地自選既全羊宴名單:-1.烤羊串 : 啖啖羊肉,鮮嫩唔羶,有少少咬感,加左孜然粉及辣椒粉後,分外香口!2. 炒紫椰菜 : 顏色好靚 呀……椰菜新鮮, 炒得稍微乾身左!3.香蔥烤餅+咖喱羊肉 : 我地一心以為d烤餅會好似重慶咖哩d烤餅款,點知原來咁厚身架 ,件件甘重手似法包,好飽肚吓喎……不過味道唔錯,撈埋d咖哩汁及羊肉食, 頂瓜瓜 !唯一唔夠完美係咖哩汁唔夠辣,羊肉嫩滑可口!4.當歸杞子湯浸崩沙羊腩 : 呢個湯係靚女友人特別order既,太燥熱太補喇,我只
全羊宴呀全羊宴………不到大漠,心不息……