2020-06-24
因為疫情關係, 呢幾個月都唔敢出街食飯, 難得疫情減退, 朋友同自己都放下戒心, 決定去食返餐勁既! 今次我同朋友黎到旺角既一間任食雞煲同打邊爐,間鋪叫做二鍋頭,相當有氣勢!雞煲辣度分左4類,分別係小小辣,小辣,中辣同大辣,因為有朋友唔係好食得辣,於是我地就叫左個小辣既雞煲。雞煲既雞份量非常多,好足料,連唔食得辣既朋友仔都話非常惹味,仲話小辣其實都唔算辣,下次要挑戰中辣,唔食得辣既朋友們都可以初嘗小辣先。食完雞煲就可以轉打邊爐,湯底分左8種口味,我地今次就試左沙爹湯底,好有沙爹味,唔辣,令到每件放入去既食材都入曬味。大家可以係後面既雪櫃拎自己想食既野,有唔同種類既菜,公仔麵,烏冬,雜丸等等,仲有我最中意既支竹同響鈴,岩曬食素既朋友。另一邊有飲品櫃,汽水啤酒同涼茶咩都有,隔離仲有雪糕雪條做飯後甜品添!而落單紙都有唔同既肉類同海鮮可以揀,呢到既肥牛絕對唔un,反而好柔軟易趙口,值得一試。