疫情情況勢似平淡落黎,小妹愛食雞煲既熱情從來都未有冷卻今日同友人黎到油麻地呢間「吞POT雞煲火鍋住家菜」,重拾港人至愛「開住冷氣打邊爐」既滋味餐廳位於大廈22樓,服務員將我地帶到黎坐望窗位,經落地玻璃飽覽落霞景色,絕對有視覺享受店內餐桌擺佈以4人枱為主,空間夠寬躺,坐得好舒服吞POT叫得做「雞煲火鍋住家菜」,唔同款式既雞煲、火鍋湯底、新鮮配料、小炒住家菜都一應俱全人頭醬料每位$12首先服務員為我地遞上九宮格自選醬,想試唔同調味仲可以問佢地拎多隻碟滋補螺片花膠雞煲1隻 $298一上爐呢煲雞煲已經鮮氣傳出,雞件、花膠、螺片、秀珍菇佈滿煲內,夠足料絕無欺場!雞肉肥瘦適中,花膠煲到透明,口感彈牙,即刻感受到成口都係collagens 千祈唔好錯過雞湯,啖啖精華,鮮味十足小食皮蛋 $18唔似出面平時食到成口辣油既皮蛋,口感清爽唔油膩,皮蛋fans唔好錯過手打墨魚丸$85唔好睇佢係好普通既墨魚丸,吞POT墨魚丸係人手打成,粒粒都打到起哂「毛毛」夠哂痴身,熟左果然彈牙度滿分,而且墨魚味好濃郁自家制響鈴$60吞POT既火鍋配料有唔少自家制系列,呢份響鈴就係其中一個代表作,同平時食開既比較,呢度既響鈴係

疫情情況勢似平淡落黎,小妹愛食雞煲既熱情從來都未有冷卻

店內餐桌擺佈以4人枱為主,空間夠寬躺,坐得好舒服

吞POT叫得做「雞煲火鍋住家菜」,唔同款式既雞煲火鍋湯底、新鮮配料、小炒住家菜都一應俱全

人頭醬料每位$12

滋補螺片花膠雞煲1隻 $298

千祈唔好錯過雞湯,啖啖精華,鮮味十足

小食皮蛋 $18

手打墨魚丸$85

自家制響鈴$60
吞POT既火鍋配料有唔少自家制系列,呢份響鈴就係其中一個代表作,同平時食開既比較,呢度既響鈴係即叫即炸,除左size夠巨型,入口真係夠哂炸卜卜,放入雞湯入面成條索哂精華,口感仲keep到鬆化,好有誠意!無得輸!

皇帝菜$46
打邊爐點少得皇帝菜,份量夠大碟,而且菜葉鮮綠色好新鮮,中和返成餐太多肉既感覺

系吞POT食呢餐,簡直係視覺味覺既享受,絕對岩哂帶三五知己一齊再黎烚吓烚吓

2020-06-29