2018-09-12 45 浏览
早几日约左朋友出旺角食晚饭,落大雨所以就走左入银行中心避雨,好耐无走过入银行中心嘅我地发觉原来入面变左好多,仲多左呢间食越南野嘅餐厅,所以就即兴拣左嚟呢度食饭。餐厅新开张不久似乎未有好多人知,当晚人流不算多,空间开扬座位阔落,难得嘅系旺角竟然有如此宁静舒适嘅环境食餐饭。我同朋友都特别喜欢食越式嘅小食,所以我地全晚都主要叫小食为主。首先叫了道烟三文鱼米纸卷,米纸卷就食得多,配烟三文鱼倒是第一次,配撘新颖得来又意外地好味,米纸卷嘅皮又唔会太厚,食落有很fresh嘅感觉。然后上嘅系咸鱼炒芥兰,咸鱼嘅份量刚好,咸鱼味道浓郁又不会令整碟菜变得太咸,芥兰亦用料新鲜幼嫩。我地嘅重点当然就系呢个le viet拼盘,有齐春卷、烧猪颈肉、炸虾饼同越式粉卷,心大心细样样都想试嘅最啱叫呢个!拼盘整体都做得好出色,猪颈肉烧得香口又唔会肥,特别钟意个越式粉卷,有扎肉、菇等嘅馅料,一咬落去馅料多到一下子就爆晒出嚟,加上粉卷皮做得薄身又滑口,味道十分不错。最后来嘅就系我地全餐饭嘅最爱咖哩软壳蟹配法包,咖哩一直用蜡烛坐暖住,咖哩汁做得相当惹味,四大件嘅软壳蟹亦炸得脆口又不失蟹嘅鲜味,浸落咖哩汁更加系一流!

烟三文鱼米纸卷

咸鱼炒芥兰