2021-05-03 162 浏览
🌕Hello我係Moon🌕所謂進步一日千里,而家就連食物都更加多樣化。作為美食天堂嘅香港,相信最有味道嘅絕對係懷舊嘅店舖。🤪但有啲就係復刻以前嘅餐廳,😋當中就例如女人街食飯公司呢一間既現代又懷舊既餐廳。招牌瑤柱走地雞: 😎同白切雞唔同嘅就係多咗瑤柱同埋炸蒜蓉作為一個點綴,😏至於主角走地雞顧名師而就係經過運動之後令到肌肉更加結實同埋減少脂肪。 😌所以肉質爽勁,脂肪都比例少好多,😉更重要係餐廳注重嘅係新鮮。清新嘅感覺就似無添加。😛啫啫龍躉頭腩煲: 😌煲仔嘅菜式絕對係香港獨有嘅典範,😗龍躉故知然係人見人愛,每一條魚嘅腩位相信都係油脂分布最靚肉質最軟嘅地方,😇再配合枝竹嘅靈魂同埋薑蔥嘅爆香,勁走咗一道色香味俱全嘅菜式,😌偷懶部份都會有少少骨但係每一條都係明顯而唔係一細條,同其他魚腩一樣油脂位特別香,配合㷫烚烚嘅鍋更帶出焦香嘅味道😛懷舊鍋貼小棠菜:😎全日食個最有特色嘅一定係呢一味菜,並唔係我哋而家所想像嘅鍋貼更加唔係一棵棵嘅小棠菜咁樣呈現,外表好似炸饅頭但裏便包住嘅既似豆腐又似蝦膠嘅感覺,😳雖然出面係油炸成嘅皮,但酥脆嘅感覺冇半分嘅油膩感,呢一個味道並唔似我哋所食譜嘅任何一樣嘢,😮可能呢啲就係所
🌕Hello我係Moon🌕

招牌瑤柱走地雞:
😎同白切雞唔同嘅就係多咗瑤柱同埋炸蒜蓉作為一個點綴,
😉更重要係餐廳注重嘅係新鮮。清新嘅感覺就似無添加。😛

啫啫龍躉頭腩煲:

懷舊鍋貼小棠菜:
呢一個味道並唔似我哋所食譜嘅任何一樣嘢,😮可能呢啲就係所謂嘅懷舊味。 如果配合白飯食咁就一流

🌕最後MoonMoon認為裏面嘅菜式絕對係充滿以前嘅味道 🌕