2021-04-21 2241 浏览
旧年年尾结婚,疫情肆虐,原本订咗20围酒席必须延期。但始终结婚大日子点都想同家人吃餐饭。我只想找个简单地方,容许我以不太贵的价钱包场,进行斟茶仪式及吃餐晚饭。无意中揾到渣华轩,场地岩岩好,其实本来容纳 80-100人亦可,但因为疫情要将桌子分隔,4人一台,最多40人,所以当晚30几人啱啱好。老板好好人,可以比我一早来set场地,简单整咗个backdrop,加上餐厅本身的装饰,非常有气氛。我自己带咗个细bose喇叭,播下啲怀旧歌曲,唔驶洗几万蚊请啲咩布置公司已经好有气氛。我根据 pre-set 咗嘅围菜餐单再细选自己喜欢的食物,老板样样都配合,实在感激。好记得原只上又脆皮嘅乳猪 (老人家见到实开心),香喷喷(必食)的古法滋补桑拿虾,我90岁婆婆都话好食好淋嘅火焰羊鞍,非常非常足料好味(又系必食)嘅花胶鱼翅佛跳墙,好开胃嘅士多啤梨咕噜肉,好嫩滑嘅凤仙脆皮走地鸡,当然仲有个个都觉得神奇好特别嘅黄金裹蒸粽。。。真系谂返都流口水。老细仲非常搞笑,会好兴奋地介绍每一碟菜。我实在冇嘢可以弹,唯一系老板煮开12人一围嘅𩠌菜,当晚需要4人一台,每一碟𩠌嘅份量都非常非常多,要攞走食咗几日先食得晒。总括来说
旧年年尾结婚,疫情肆虐,原本订咗20围酒席必须延期。

老细仲非常搞笑,会好兴奋地介绍每一碟菜。

总括来说,我极力推介渣华轩,甚至乎因为食咗呢餐饭而家再摆酒嘅冲动都无埋。

真系好开心,渣华轩比咗我同我家人咁好嘅回忆。回想转头,好多新人搞婚礼,追求豪华嘅装饰,好fancy嘅食物,使好多钱 (唔少场地最低消费10几20万),其实真系唔系咁重要。

估唔到市政大厦内嘅一个小型婚宴更加令人留下深刻同美好嘅回忆!
2020-11-28
  • 黄金裹蒸粽