2015-11-21
今晚返屋企食飯,妹妹吩咐我要去Spade by Lassana 買呢個焦糖芝士蛋糕返去做飯後甜品!芝士蛋糕都係我最愛之一,沒有拒絕的理由,我只好奉命行事啦。search左地址,原來喺油塘地鐵站附近商場大本型內。我一出地鐵站大本型出口行約2分鐘就見到Spade by Lassana 啦!佢就喺商場G/F 大堂,開放式的,唔會搵唔到。一心想買那個焦糖芝士蛋糕,於是很有目的地直奔counter買。蛋糕櫥櫃上有個店員即場喺度整緊甜品,我估應該係未成形的芝士蛋糕。玻璃櫥窗內躺著數個芝士蛋糕,用小圓木盒裝住,我買左其中一個,店員小心翼翼取出蛋糕,然後蓋上木蓋子,包裹好遞俾我。蛋糕係迷你size, 約手掌般大,但拎上手相當'聚'手,相信非常足料。$78 絕對超值。返到屋企,妹妹一手搶過蛋糕,迫不及待要食,飯後甜品變飯前甜品!芝士蛋糕質感非常綿密,但又不會乾硬,入面保持濕潤,芝士味濃郁,好似仲有少許檸檬酸味,甜而不膩,餅面那層焦糖烤得金黃色,十分誘人,薄脆嘅焦糖加軟綿芝士蛋糕加埋消化餅底一齊食,口感豐富!蛋糕好快被解決,好想再encore!