2023-11-27 2036 浏览
铜锣湾呢间餐厅开宗明义要打破传统潮州打冷旧有框架,令大家都可能优雅地 !装修用上鲜明嘅红色,一嚟就先奉上焦糖爆谷🍿开启食欲之旅。椒盐普宁豆腐今餐获得我哋一致好评嘅小食,用料简单但已经好好食。豆腐口感软滑,外皮香脆惹味而一啲都唔油腻,食落外酥内嫩;咸鲜嘅味道再加上食嘅时候淋上韭菜汤汁更加增添风味。兰王蛋蚝饼🍳蚝饼份量十足,煎得香脆松化而入面有好多蚝仔,面头仲有啲柴鱼碎好吸睛;口感丰富又够晒鲜美。味道唔错但认真地系食唔出个兰王蛋嘅特别之处,始终都系加咗鸭蛋嘅会更加香。潮式卤水拼盘 🪿(五选)-份量足,卤水味道唔会好浓烈,挑选咗卤水鹅肉、鹅肠、猪肚,墨鱼同埋猪仔髀加埋仲有垫底嘅卤水豆腐,好丰富!一次过满足6个愿望。当中比较少见系猪仔髀,肉质够嫩又有猪肉香 都好有惊喜蚝仔粥🥣(呢个系二人份)粥底同平时一般食开比较淡口重方鱼味嘅唔同,呢度本身已经充满蚝嘅鲜甜,比较接近汤嘅味道,所以就算唔食蚝仔肉都已经好有味~同行潮州朋友仔表示不满太多料,无得重现细个食开个种靠榨菜吊味嘅淡茂茂嘅回忆 😂😂😂蚬仔肉生菜包🥬最后追加多一味 (不过疑似漏咗单,最后10分钟先上菜,搞到食到劲赶急)蚬仔肉虽然细细粒好似肉碎

装修用上鲜明嘅红色,一嚟就先奉上焦糖爆谷🍿开启食欲之旅。
椒盐普宁豆腐
兰王蛋蚝饼🍳
蚝仔粥🥣(呢个系二人份)
蚬仔肉生菜包🥬
最后追加多一味 (不过疑似漏咗单,最后10分钟先上菜,搞到食到劲赶急)蚬仔肉虽然细细粒好似肉碎咁,但炒香之后食落味道鲜甜咸香,包埋生菜啖啖肉得嚟又有生菜嘅爽甜,感觉好 balance 食多啲多唔会滞
遗憾系时间太赶急食唔切个冷糕~唯有下次有缘再聚
2023-11-04