2010-06-10 54 浏览
大學嘅食堂一晌都為人垢病,成日被人話唔好食,未試過就不作評論,咁裡面嘅中菜館又點樣呢?今晚一大班朋友相約在城軒,當中有城大校友,用佢嘅校友信用卡,打個九折變相慳番咗個加一。本身晌依頭返教會,以前崇拜後都有間中哩飲茶,所以都知佢晌邊,但其實,未哩過嘅人就真係幾難搵,離開地鐵入到城大,仲要左穿右插,又落又上先去到,但咁多年,都唔覺佢加D告示牌之類俾條生路哩行,一係就預咗唔多想做生客,一係就諗住路在口邊,隨手搵個城大生都做到人肉路牌,何需花錢整!酒樓無乜特別裝修,尤如一間屋村酒樓,算係平實之類,然而,今日閒日,我哋坐晌近口門靠窗個排枱,雖然無望入去大堂位,但都唔多覺有好多人進進出出,相信真係唔多人;招呼都係做到基本嘅,都合格啦!先點兩個餐前小食,都係廿零碟:椒盬脆炸豆腐 – 豆腐就脆炸咗,不過無乜椒盬啫,香脆有餘,味道不足。蜜餞蓮藕片 – 好味喎,藕片蜜餞後軟腍腍,幾好咬,甜得哩唔太「漏」,不過份量少得可憐。再哩是日孖寶配搭,每份百鬆D,份量都夠數,食得過:芝士海蝦伊麵底 – 大大碟,大概9-10隻大海蝦,可惜蝦肉唔算好爽;而芝士汁好多,撈完麵食都仲夠撈埋D飯。招牌燒腩仔 - 腩仔打側三排咁

先點兩個餐前小食,都係廿零碟

再哩是日孖寶配搭,每份百鬆D,份量都夠數,食得過

招牌燒腩仔 - 腩仔打側三排咁放,一望已睇到唔肥,外皮又幾脆,食落唔過鹹,掂喎!

平價小炒,$28-$38,成為是晚嘅抵食攻略

咕嚕玉子豆腐、翠玉瓜炒鴕鳥柳、西芹雞柳、蝦醬通菜煲、蘿蔔牛腩煲、栗米斑塊、蜜汁叉燒豆腐、東江雞 – 唔好見我哋叫咁多嘢就以為有好多人,其實得10個人,仲要女多男少,但又唔好搞錯以為食班女士好大食,實情係佢嘅小炒唔係好大碟,比平時晌酒樓見到嘅份量細,所以呢,個價錢睇落確係好平,但唔算得上話好抵,不過,份量細細就可以令我哋叫多幾款嘢,大家就多D選擇。至於味道方面,屬於中等,不過不失咁,試勻咁多款,無話邊碟印象深,叫人有D好又一餐、唔好又一餐嘅感覺!

糖水甜點四喜臨門,雪耳木瓜就食晚飯送嘅,其他三款就額外叫嘅

雪耳木瓜 – 免費糖水,一般,為咗令人覺得餐飯抵食所送嘅。
椰汁馬豆糕 - 椰汁香,馬豆夠腍,唔馬虎。
杞子桂花糕 - 杞子唔多,都有朕朕桂花味,但稍嫌糕身較削。
椰絲芒果糯米卷 – 幾個甜品中較為正,可能有芒果啦,芒果肉又甜又香,而糯米卷做得都煙糯。

要打分,俾佢65分啦,鬼叫佢D小炒咁平咩,又唔太過差,成晚我哋又傾得咁開心,自然感覺餐飯都正面D嘅
椒盬脆炸豆腐,無味豆腐
芝士海蝦伊麵底,芝士汁夠多
蜜餞蓮藕片,好味,但份量少得出奇
正招牌燒腩仔,掂喎
咕嚕玉子豆腐,得9粒,唔夠10個人分
翠玉瓜炒鴕鳥柳
西芹雞柳
蝦醬通菜煲,得個半煲
蘿蔔牛腩煲,牛腩又幾香喎,似D樣
栗米斑塊,全晚最大碟嘅小炒架啦
蜜餞蓮藕片,好味,但份量少得出奇
正招牌燒腩仔,掂喎