2013-10-21 942 浏览
同朋友兩個人在假期响尖東唱k, 諗諗下不如買帝京餅入去k房食, 我就老土地左我西式甜品中至愛0既tiramisu, 同朋友叫左chocolate duo. 首先tiramisu對我嚟講真係好易整, 而必要食材係mascarpone cheese, 而咖啡酒同咖啡係必要的, 沒有酒的tiramisu尚可接受, 因為要迎合一啲唔食得酒精的人, 呢家好多店用蛋糕代替傳統用的手指餅都ok, 但真的接受不到無mascarpone cheese 味, 咖啡同唔濕0既 “蛋糕” 既tiramisu, 這只稱得上cheese cake 吧, 吃了一半已不想食Chocolate Duo講真的, 美心的朱古力松露蛋糕好食過呢個, 是一層層朱古力mousse 同朱古力蛋糕交接著, 朱古力不夠濃, 蛋糕質感不實在, 很普通的一件朱古力蛋糕同面加上一粒空心白朱古力球咁. 唔知係咪我揀嗰兩個係普通蛋糕0既問題無選擇到啲特色蛋糕?如果普通蛋糕都唔得, 如何教我不失望呢!
Chocolate Duo
2013-10-06