2020-10-11 49 浏览
喜歡泰國風味食品又要醫肚,於是去咗大埔太和中心嘅「木屋大排檔」,餐廳裝修雅緻,牆上掛滿招牌食物poster,令人垂涎三尺。由落單到食物放滿檯,不消十分鐘,速度之快令人驚嘆,仲要係碟碟份量十足,絕冇欺場。首先有泰式板煎蠔仔蛋,粒粒飽滿、鮮味十足嘅蠔仔,加埋嫩滑嘅雞蛋,香噴噴熱辣辣放係鐵板上,滋味無窮。屋企人鍾意食黃咖喱所以就叫咗個牛腩配黃咖喱咁,份量都幾多。而且呢佢嘅薯仔係曾經走過油,咁就可以維持箇中質感同埋口感煙煙韌韌幾特別㗎。仲可以以優惠價加配薄餅抵食!之後叫咗個鮮蝦炒金邊粉,呢個係我最滿意嘅一個菜式!好多嘅配料一齊炒味道非常豐富,配上大大隻鮮蝦爽口彈牙!最鍾意佢隔離嘅配料有辣椒粉同埋炸蒜蓉配埋其他配料一齊食野味非常!!而且炒出嚟乾濕度適中。好味到想食多一碟!最後有辣椒膏豬頸肉炒飯,豬頸肉切粒有趙口,炒飯粒粒分明,夠乾身,微微滲出嘅辣味,係由辣椒膏提升香味之餘,更顯泰式風味,而份量足以令人再三回味。嘆埋一杯泰式咖啡,獨特嘅口感味道,濃香滑溜,為晚餐增添回味感。最後值得一提係侍應雖然年紀輕輕,但態度親切,又主動介紹食物,招呼殷勤,令人有賓至如歸的感覺。係加分位,抵讚👍🏻👍🏻