2019-10-27
今日喺銅鑼灣食完飯, 同朋友想搵個地方傾多陣計, 見到依間位置十分方便嘅鮮芋仙, 諗起佢開咗咁耐都未試過, 一於今日試試佢! 未行入舖頭已經見到條人龍, 我一路排隊買嘢食 一路叫朋友搵住位先 😂😂 好好彩買完岩岩好坐低有得食雖然餐牌上面嚟嚟去去都係紅豆呀珍珠呀芋圓呀, 但配搭方法實在太多, 真係好難揀呀! 結果兩個人叫咗一個芋頭牛奶冰, 同埋一個仙草4號,乜都有得試下甘一上枱就畀芋頭牛奶冰吸引住視線, 勁大堆頭嘅牛奶冰,蜜芋頭都有好幾舊, 完全唔孤寒。 冰上面仲加左糖水,同埋大大球雪糕。 我覺得呢個甜品三四個人分享都唔係問題 ~ 牛奶冰入口個下,奶味甜味岩岩好,令人一啖未吞落肚,隻手又伸去筆多啖 主打嘅芋頭更加唔洗講, 又淋又滑。我哋仲加咗芋圓, 增添一點煙煙韌韌嘅感覺。之後我哋就開始食仙草4號, 除咗仙草原來下面仲有仙草冰沙! 口感好特別, 配合埋紅豆珍珠同埋芋頭,勁飽肚 😂😂
仙草4號
芋頭牛奶冰