今日放假陪妈妈出嚟大埔街市买嘢,买嘢之前就揾餐厅食午餐先,想食日本野,近近地附近有间都几好多好评既餐厅,一于就系到食lunch 😗😗晏昼一点几,估唔到都几full,小店唔算大大概可以坐10几人,啱啱好剩返两个位,唔使等😆有午市拉面套餐,每款$60 ,可以加饮品同埋小食。我哋就一人叫咗一个餐😬一碗一鸣拉面,一碗黑蒜。鸣拉面🍜店内嘅环境都做到好似日本咁,好多日本嘅poster落完单先见到有个夏日限定嘅拉面或者乌冬,都几吸引🥺🥺我哋坐系吧枱可以睇住师傅整嘢食🤪啲碗碗碟碟都放得好企理,真系好似去咗日本嘅拉面店,细细间,得一两个员工😝😝首先嚟咗两杯饮品,一杯系西柚梳打,另一杯系青柠青苹果梳打。个人比较喜欢西柚梳打,酸酸甜甜,又醒神又开胃!青柠青苹果梳打就比较甜,建议少甜比较好😬首先系我个碗黑蒜。鸣拉面面我拣左直面配叉烧,个汤底超级浓😍😍超香黑蒜油味,食落口唔会好油。只糖心蛋啱啱好,食完半只系唔够喉,好想加多一只🤣块叉烧肥瘦均匀,都好淋,食得出有烧过/煎过!妈妈𠮶碗系一鸣猪骨浓汤拉面,佢就配猪软骨同曲面,试咗佢一啖,可能我个黑蒜油比较重口味,显得呢一碗清啲,不过妈妈话佢觉得ok,猪骨味都好够香浓!

一碗一鸣拉面,一碗黑蒜。鸣拉面🍜
店内嘅环境都做到好似日本咁,好多日本嘅poster

落完单先见到有个夏日限定嘅拉面或者乌冬,都几吸引🥺🥺

首先嚟咗两杯饮品,一杯系西柚梳打,另一杯系青柠青苹果梳打。

首先系我个碗黑蒜。鸣拉面

块叉烧肥瘦均匀,都好淋,食得出有烧过/煎过!

妈妈𠮶碗系一鸣猪骨浓汤拉面,佢就配猪软骨同曲面,试咗佢一啖,可能我个黑蒜油比较重口味,显得呢一碗清啲,不过妈妈话佢觉得ok,猪骨味都好够香浓!不得不提佢嘅猪软骨好好食,入味之余焖得好淋,唔会痴牙😝同埋佢呢碗加咗唐辛酱,小辣,真系微微既辣,几正!
仲有佢个曲面比较弹牙,同埋粗身少少,如果下次再嚟食我会拣曲面,啱我口味😝

每碗拉面仲加咗小食,饺子同埋炸鸡各一。
我几钟意食个饺子,尤其系配埋个青葱酱油,好香口,里面嘅猪肉馅料都几多,唔错唔错。
炸鸡就干咗少少,不过佢个沙律酱同普通𠮶啲唔同,点埋炸鸡都几好食👍🏻

总括来讲,小店喺地铁站附近都好方便,食完行过去街市𠮶边买嘢都好近,小店嘅装修都好日本,两碗拉面都几高水准👍🏻仲有就系午市套餐加埋饮品同埋小食,价钱算平,每人$100都唔使,好抵食😆

用餐时段
  • 饺子