2022-08-24 18 浏览
大埔有間隱世鐵板燒餐廳岩岩新開冇耐,我就book左去食。餐廳主要做booking客,而且座位唔多,所以唔好walk in 呀,好大機會full booking餐廳有唔同價位的廚師發辦套餐,我就分別叫左個入門廚師發辦套餐 ($588)同季節廚師發辧套餐($788)。分別係季節套餐會多咗前菜同湯,而且肉類選擇會比較多。前菜🥢菠蘿黑醋沙律🥗呢個沙律好fresh,菠蘿酸酸甜甜,係開胃嘅好選擇 🥢魚子醬配溫泉蛋兩者要撈埋一齊,食魚子醬鹹鹹香香,同溫泉蛋一齊食好似食緊布甸甘,香滑好味海鮮兩品🥢有越南大虎蝦,蝦肉鮮味十足,肉質彈牙🥢孔雀南非鮑魚,鮑魚韌度亦煎得剛剛好,仲配上濃郁嘅香蒜醬,惹味得來又唔會蓋過鮑魚嘅鮮味。另外,師傅用蝶豆花同海鹽炮製左個泡泡醬,可以自己自行配搭鹹味鐵板肉類入門版就揀咗個豬,而季節版就揀咗個牛🥢宮崎厚切豬扒師父煎到個外皮好香🤣但個肉質都依然好滑,最欣賞係佢烹調左兩種醬汁,一邊係蒜蓉牛油汁,會濃味啲,另一邊係清新嘅菠蘿汁。一次食晒兩隻味真係滿足晒你唔同慾望🤣🥢澳洲牛柳粒揀咗五成熟,肉質好軟滑,同樣會有兩種醬汁俾你選擇,一邊係秘製醬汁而另一邊就係竹炭鹽。重點想讚吓佢哋嘅拌碟真係

前菜
🥢菠蘿黑醋沙律🥗
呢個沙律好fresh,菠蘿酸酸甜甜,係開胃嘅好選擇

🥢魚子醬配溫泉蛋

海鮮兩品
🥢有越南大虎蝦,蝦肉鮮味十足,肉質彈牙

鐵板肉類
入門版就揀咗個豬,而季節版就揀咗個牛
🥢宮崎厚切豬扒

🥢澳洲牛柳粒
揀咗五成熟,肉質好軟滑,同樣會有兩種醬汁俾你選擇,一邊係秘製醬汁而另一邊就係竹炭鹽。重點想讚吓佢哋嘅拌碟真係好靚好有心思,令人賞心悅目

🥢白麵豉海帶湯
豆腐切得好細好滑,飲番個湯可以中和返之前食咗咁多肉嘅油膩😚

🥢炒飯
炒飯每次都係我食鐵板燒其中一個最期待嘅環節。呢個炒飯材料豐富,加咗一隻大蝦🍤,炒得好香好好味呀

甜品
🥢紅酒煮雪梨
呢個甜品好有心思,雪梨煮得已經好林,成個滲透晒紅酒,酒精喺煮嘅過程都已經揮發晒,所以唔驚食得多會醉呀

飲品
🥢美人梅酒($93/glass)
食鐵板燒一定要叫返杯酒,一路望住廚師幫你煮嘢食,一邊品嚐梅酒一定會加添樂趣。呢隻美人梅酒好啱女仔飲,甜甜地非常之易入口。