2022-11-15
☘️最近經常出沒大埔,發現原來好多隱世美食,呢日就同朋友嚟試咗呢間「燚」,話係法日fusion 嘅鐵板燒,其實都係朋友介紹先識搵到呢度,我連個名都唔識讀😜 (原來讀音係「業」) ☘️個門口真係好低調,深色木沒有半點花巧,我哋㩒鐘門一開,行入去第一感覺係好反差,可能因為我哋食晏,所以外面係陽光普照,里面燈光比較暗側重氣氛,反差比較大,餐廳不大,位置也不多,只有兩張桌各可坐五六人左右,鐵板燒吧台只可以坐五個客人,所以如果比較喜歡看師傅即席烹製及互動,建議提前預約! 其實間餐廳细細哋,都好適合包場做朋友聚會添! ☘️第一次嚟,我哋就先點個最基本嘅588套餐,有前菜沙律,海鮮兩品,肉類可選雞或豬,最後仲有個炒飯同甜品收尾,作為午餐非常丰富!以下分享吓食感:#前菜沙律 - 啲菜好新鮮,加咗一件菠蘿同埋一粒龍珠果帶點甜酸味,再配埋香醋汁酸酸甜甜,好醒胃!#海鮮兩味 - 今日㕑師配咗鮑魚同埋帶子俾我哋,每人兩隻,燒得剛剛好,肉質鮮嫩,唔會太熟 。扇貝底係黃油黑松露汁,好鬼香,上枱時配合埋用蝶豆花整嘅海鹽泡沫,可以帶出更鮮味,真係有啲似食緊份子料理咁😜果然法日fusion係特別啲😜# 主菜豬扒 - 塊扒嘅肉
# 主菜豬扒 - 塊扒嘅肉質好嫩,配咗菠蘿汁,食落好味口感像慢煮一樣,仲有個擺盤好有心思,食用花配埋人手切嘅mushroom 裝飾,好有garden feel ,旁邊仲有幾滴牛油蒜蓉汁,好特別👍
#主菜雞扒 - 雞扒係雞脾肉,雞皮燒到有點甘香但不會太亁脆,再配埋佢個自制嘅醬汁,好味又特別😋又係擺盤好靚
#主食海鮮炒飯 - 個炒飯雖然冇乜特別,但係炒得好乾身啲飯粒粒分別,都幾多料,食落又唔會太乾,加埋放響面嗰隻好爽脆嘅蝦,我竟然將啲飯全部食哂😜
#甜品係牛乳雪糕 - 雖然係現成雪糕,都好有心思響上面整個心,再加一片巧克力😊
☘️因為係lunch嘅關係,我哋只係點咗兩杯美人梅酒,酸酸哋好好飲,唔怕日抖飲到wing wing 哋😜。而我見佢哋其實有好多其他酒,仲有唔同嘅whisky,下次如果再嚟食dinner, 就可以試吓佢其他酒了,配埋佢另外再豐富啲嘅套餐應該會更正😋
順帶一提,啲staff 好有禮貌,每次上菜都好細心介紹,好好service 👍
梅酒
前菜沙律