2019-09-27
平時吃泰國菜都會想去九龍城,因為係大埔想搵間好味嘅泰國菜真係無乜選擇。今晚突然想吃泰菜,朋友就推介我來太和Wooden boat,太和站行過來只需幾分鐘,好方便。我們6點半來到,唔使等位,餐廳設計好有feel,有部份坐位係設計到好似坐係木船上一樣,吊燈有情調得來夠光猛。我哋2個人叫咗三樣嘢,兩杯飲品,好夠飽。青木瓜沙律係我最愛,比一般前菜要大碟,木瓜夠絲爽口,酸甜比例啱啱好,仲有脆口炸腰果同花生,好醒胃,讚👍小食拼盤入面有4款唔同小食,每款有兩件,兩人吃啱啱好。我就最like個煎肉卷,外層腐皮又薄又脆 ,點埋少少甜酸醬仲正,魚餅都好好味。菠蘿炒飯係必點之選,佢同一般菠蘿炒飯唔同,淨係賣相已經好吸引,重點係有兩隻大蝦同大大件菠蘿肉,串燒菠蘿應該輕輕燒過,帶出香甜味。炒飯裡面仲有雞肉粒、提子乾同菠蘿肉,肉鬆就另外上,可以自家加。😋😋最後叫埋椰青同香茅特飲,好潤呀!坐得舒服,嘢吃有水準,下次會再來。😊😊🤗
我哋2個人叫咗三樣嘢,兩杯飲品,好夠飽。
最後叫埋椰青同香茅特飲,好潤呀!
坐得舒服,嘢吃有水準,下次會再來。😊😊🤗