早在讀書時期,已經常食越式生牛河,總係對佢有一種莫名的情感.到了進入社會,因工作關係先後去了越南河內幾次,曾經同當地人痞街邊食一蚊美金一碗既河粉.事到如今仲歷歷在目.$26一個下午茶,都無乜好要求,須知一碗好湯底,是要時間慢慢熬,打開門做生意每一分秒都是錢,有人喜歡一二百蚊去酒店扮高級,亦有人唔介意三幾十食得開心.我就無乜所謂,想食就坐低,就係咁簡單.生牛肉金邊粉 : 牛肉切得夠薄,但好鞋好韌,只得三兩片,而且奇怪地無乜味,呷一啖湯,色澤有點深沉,洋蔥味足而且有少少師傅,其實可以更好,撥三兩下金邊粉,等佢吸收湯味,食落滑溜,但有部份淥埋一舊.加點甜酸汁又係無乜味.凍檸樂不用另加錢已經好好,又唔駛加一,雖然未必會再黎,但附近如果無其他越式食肆,下午茶坐下hea下又唔貴都無壞既.