2020-01-13
平時極少到大坑食飯,多年前食過大排檔、咖啡店,有唔少都已經換上新面貌,近日因應朋友約,黎過食日本野,覺得味道都唔錯,離開時方喺大坑仲有兩間同品牌日本料理,於是再相約朋友食好西。週日晚上,天氣稍稍轉涼,正係食燒肉嘅好時機睿和牛燒肉同居酒屋係相連鋪位,日本料理例如刺身、壽司嘅部份,餐牌互通,呢邊當然可以食埋燒肉。全店枱櫈唔多,記得訂枱一般日本料理嘅格局,以深木色為主調,配上木簾、日式掛畫,加上鋪面小小,感覺都幾cosy。每枱都設有抽風系統,不得不讚,一來烤爐少煙,二來抽風出色,燒肉過程煙少,離開時亦冇一身煙味,之後坐車都唔會尷尬。睿和牛燒肉主打日本和牛燒肉,A5飛驒牛見到相都流哂口水。餐牌供應刺身、壽司、燒物、串燒、天婦羅、紙鍋料理等,價格中上。燒肉嘅部份品項唔多,主打特上和牛盛盒、飛驒牛及海鮮拼盤,以和牛盛盒為例,2人前定價$988。前菜 枝豆冷絹豆腐配芝麻醬 $58距離午飯時間唔係好耐,先點少少開胃前菜,揀左芝麻醬豆腐。豆腐滑溜就唔洗講,配麻醬好難唔好食,加埋木魚碎特別香。 蟹籽忌廉芝士沙律 $108蟹籽沙律新鮮,蟹籽份量大方,配上忌廉芝士,有新鮮感。油甘魚壽司 油甘魚厚實滑嫩,味道甘
前菜 枝豆
冷絹豆腐配芝麻醬 $58
蟹籽沙律新鮮,蟹籽份量大方,配上忌廉芝士,有新鮮感。
油甘魚壽司
油甘魚厚實滑嫩,味道甘甜,裡頭已加有少量芥茉。
三文魚籽軍艦
三文魚籽晶瑩鮮甜,不帶一絲鹹腥。
中吞拿魚腩壽司
吞拿魚腩嫩紅,入口即可感受魚油的豐腴,完全無筋,入口溶化。
和牛烤至焦香,雖然薄薄一片,但選用帶油花的部份,配合香蔥、肉汁,實在滿足。
燒肉前,店員會送上日式烤爐,輕輕加入水份,然後提醒我地每款食物大概可以點樣燒,同燒幾耐。呢個爐唔錯,燒肉嘅位置唔算超多,火喉剛好,適合慢慢烤,唔容易烤焦。
和牛三角牛排肉
三角牛排肉味濃郁,油花細緻,分佈平均,厚薄適中,輕輕燒至半熟,入口溶化,不費牙力,油脂四濺。輕輕沾上岩鹽已經好正,無需多餘醬油。
黑豚腩肉
黑豚腩有醃過,加上芝麻,吃起來更香。黑豚腩半肥瘦,口感軟嫩有彈性,脂肪嘅部份更加有啲爽脆感。
性價比不俗嘅拼盤,包括有兩隻海蝦、鮑魚、帆立貝同大蜆。
海蝦都幾大隻。
鮑魚燒到牛油溶化就食得,肉就唔係好厚,食落都好爽彈啊。
大蜆肉質飽滿,食落鮮味。
帆立貝大隻,同樣燒到牛油溶化就食得,清洗乾淨,貝類最緊要新鮮。
整體食物都係有水準,壽司款式多,至於主打嘅和牛質素符合價錢。