2023-12-09
📍木子居酒屋 (大圍)大圍積富街33號積康樓地下E-G號舖==============================今晚放工即興想約班舊同事出來傾計聚舊,所以就book左呢間居酒屋喇👧🏻👧🏻👧🏻👧🏻👧🏻居酒屋門口掛左好多燈籠🏮,入面裝修都好有日本feel,而且近門口有兩張日式地台設計ge 枱,好有自成一角ge 感覺,非常適合一班朋友傾計😍😍餐廳其實仲有間VIP房,但問過職員要最低消費滿$5000先可以book😛==============================1️⃣ 清酒煮蜆$98每一隻蜆都好大隻同飽滿,味道鮮甜而且唔會食到酒ge 苦味👍🏻2️⃣手握壽司10件🍣$368壽司全部都好新鮮,壽司飯係有另外調過味,就算唔點鼓油都好夠味,賣相就更加無得彈啦,超級適合打卡🤳3️⃣洞庭烏冬🍜$78烏冬彈牙唔易爛,d汁係好鮮味但唔係死咸ge 鼓油,就算直接飲d汁都唔會好咸,好似飲緊凍左ge 醬油拉麵湯底禁😋4️⃣荔枝豚肉卷🐷$38⭐️⭐️呢款真心推介,我地食完兩串唔夠再追加多一串,豚肉卷表面燒香左之餘仲揸左層甜鼓油,入面包住粒荔枝係又甜又多汁,好好食😋5️⃣芝士西京燒🧀$68呢款係職員推介,熱辣辣食果時味道唔錯
大圍積富街33號積康樓地下E-G號舖
1️⃣ 清酒煮蜆$98
2️⃣手握壽司10件🍣$368
3️⃣洞庭烏冬🍜$78
4️⃣荔枝豚肉卷🐷$38
5️⃣芝士西京燒🧀$68
呢款係職員推介,熱辣辣食果時味道唔錯,但凍左食就有d膩~
6️⃣燒牛舌心🐮$118
呢個牛舌心燒到大約5成熟,咬落爽口配埋芥蘭米醬中和左牛舌ge 騷味,好食🤤
7️⃣牛油果🥑松葉蟹🦀肉脆殼卷$168
呢款卷物入面個松葉蟹肉炸到好香脆,牛油果夠熟好香滑,唔洗點鼓油都好好味😍
8️⃣水信玄餅$38
呢個餅賣相超靚,佢本身係無味ge,要配埋黃豆粉同黑糖醬一齊食,味道唔錯~
9️⃣綠茶🍵蕨餅$38
蕨餅好濃綠茶味但唔太甜👍🏻
🔟柚子雪芭雪糕🍧$38
雪芭柚子味好濃而且好清新😋
1️⃣1️⃣日式抹茶🍵大福$38
大福中間夾住左d醬同紅豆🫘餡,好煙韌,唔太甜😋