2021-11-16 122 浏览
今日媽子生日,佢話想食燒鵝,我即時諗起大圍老牌酒家(新強記燒鵝海鮮酒家),可能我哋早到,唔使book位walk in就入得。呢間酒樓基本上係我哋經常去嘅酒樓,因為入面啲嘢食夠出色同埋價錢合理,啲侍應都好有人情味。唔講咁多先睇下有咩好食,媽子生日梗係要食好啲。燒鵝例牌:同佢講明要瘦d,諗住佢哋都係求其敷衍我,點知佢真係有聽我講,一啲都唔肥,外皮好脆,好香口,鵝味好濃,我阿媽食到停唔到口。椒鹽鮮魷:呢度啲炸物一向都出色,炸漿好薄,而且個底味好夠,個炸漿好脆好香口,魷魚好爽口。涼瓜炆倉魚:呢個菜係我知道阿媽黎親都食,由細食到大,充滿回憶,而且味道十年如一日。講返呢味菜,涼瓜炆到好淋好入味一啲都唔苦,倉魚好大條好新鮮。小炒王:好夠鑊氣,而且唔油,配埋腰果蝦乾魚仔惹味材料,我一連都送咗兩碗飯。總結:希望年年都可以喺度食生日飯,因為真係食都唔厭。

唔講咁多先睇下有咩好食,媽子生日梗係要食好啲。

總結:希望年年都可以喺度食生日飯,因為真係食都唔厭。
2021-11-10