2014-11-24
星期六去了名點屋飲茶,等位的人數少左喎,好快有位. 這間酒樓一向都覺得食物大件,夠晒熱及好味的,所以都成日會嚟飲茶. 我們三個人叫左幾樣點心.蝦餃, 一直都是大大粒好多蝦, 爽口好味的, 但係依家細粒左好多喎, 仲要皮厚左, 入面蝦少左喎.叉燒包, 一直都係三隻係大隻的, 入面係多叉燒及妹味的, 依家係細隻左, 入面D叉燒冇咁多及個汁冇咁好味喎綿花雞, 一直都係大大碗,魚肚係大塊的,多汁,好好味的,依家魚肚四方形一小件咁,仲要少左好多喎燒賣, 一直都係四粒,大大粒,上面有一塊齋鮑魚,入面好多蝦的, 依家縮小左, 仲要入面冇咩蝦,好實的, 只有肉跟邊腸粉, 這個係唯一冇變的點心, 都係一樣份量, 一樣咁滑, 好味的.沒有加一, 茶錢較其它酒樓平, 點心好味一向都係這裏的賣點, 依家茶錢已加左由3,4,到5元, 點心已由28,29,30,31元, 一直加上去, 但係點心的水準就下降左.