2018-02-10
放工約老朋友傾計食飯,所以搵公司附近的越南菜食,地點也接近港鐵站,位於屋苑內,靜中帶旺的感覺,食物同價錢都好親民。柚子鮮蝦沙律,跟餐加$25就有,份量亦算多,青瓜絲好爽脆,醬汁其實用返酸甜醬,都夠清新開胃,有3-4隻蝦,已經值回票價。蔗蝦三件,跟餐也只加$20,細件左少少,蝦肉也較薄,不過亮點係甘蔗。蝦肉都算彈牙,味道不太重,但咬埋甘蔗好嫩好甜,原來甘蔗已經去除外層厚硬表層,只有蔗心最嫩的位置,咬落多汁清甜,超正。越式火車頭湯河粉 $52,有齊生牛肉、熟牛肉、牛柏葉、牛丸等材料,相當豐富又份量大碗。先食口生牛肉,薄切用熱湯浸熟,特別柔軟,牛味不太重,食其嫩滑口感,配河粉真係齊齊抖快滑入口。至於熟牛肉,較厚身有肉感,牛味濃郁,越咬味道越突出,加上連住少少肥肉,好香牛脂味。河粉份量真係超多,好抵食。湯頭也味濃而清,食完不膩。海南雞配油飯 $60,睇落有埋3款醬料,賣相吸引。不過由於1/4隻雞,剛好是我不喜歡的雞胸,幸好不會太鞋,都算軟熟,配薑油食,其實約中式感覺。但配旁邊的醬料又不太夾,因為不是黑醬油,好似老醬加水,有色無味又水汪汪,反而薑油更香更吸引,而酸甜醬味道不錯,感覺又轉了似泰國菜
柚子鮮蝦沙律
蔗蝦
越南火車頭湯河
河粉份量真係超多,好抵食。湯頭也味濃而清,食完不膩。
海南雞配油飯
海南雞配油飯 $60,睇落有埋3款醬料,賣相吸引。
但配旁邊的醬料又不太夾,因為不是黑醬油,好似老醬加水,有色無味又水汪汪,反而薑油更香更吸引,而酸甜醬味道不錯,感覺又轉了似泰國菜。
油飯味道幾正,有雞油脂香,飯粒鬆軟帶綿,味道同口感也不錯,也是份量滿滿,男人食都好夠飽。
飲品點了普通的熱檸茶,味道正常。跟餐點特飲有半價都幾抵,不過冬天都係飲熱飲,夏天就必叫特飲。