2019-02-08
係銅鑼灣行完街,同朋友決定黎Fûhn食個越南菜,佢位於The L. Square既一樓,唔抬高頭望都有機會miss左~上到去環境是正,裝修唔錯,坐得都幾舒服我地叫左特式牛湯粉,特式雞絲湯粉,越式牛油雞翼,而野飲就點左菠蘿梳打同越式咖啡沙冰依度既粉麵好貼心,有R size至XL size俾你選擇, 大食既朋友都唔驚食唔飽,而我自己就覺得Regular Size已經好大碗啦哈哈叫左湯粉之後,侍應會放低一碟配料俾你先,入面有芽菜,香菜,青檸同辣椒粒,俾你自行調味~特式牛湯粉(L $108)就係朋友點既,都幾豐富,入面有生牛肉,牛坑腩片,手打牛丸,牛筋片,牛腩邊同埋牛栢葉我試左一啖湯底,肉味濃郁,而朋友都話幾好食,好足料我就叫左一份特式雞絲湯粉(R:80),有手撕雞,鵪鶉蛋同手打雞肉丸,依款湯頭比較清甜,都幾岩我口味,但係比雞絲湯粉貴左$15蚊而多左既鵪鶉蛋同手打雞肉丸,對我而言就麻麻,無咩特別,如果下次去,可能就咁叫雞絲湯粉就算越式牛油雞翼($58)係我食越南菜既必點食物~依度都做到應有水準,炸到熱辣辣又非常香口!越式咖啡沙冰($45)依個係出乎意料地好飲呢~真係有越南咖啡既味道
上到去環境是正,裝修唔錯,坐得都幾舒服
我試左一啖湯底,肉味濃郁,而朋友都話幾好食,好足料