2022-05-29 294 浏览
元朗不嬲都係多好嘢食,多唔同國家飲食選擇嘅地方,經過西菁街,見好耐冇食過泰國菜,就入去試吓啦!一入到餐廳坐低,職員就叫我地掃佢地IG或者FB嘅QR code,因為會送椰汁糕啊!西米糕有好濃嘅椰香,少少鹹味,都好好食。同朋友叫咗個2人套餐,價錢都唔算貴。首先嚟嘅係泰式豬手,估唔到都好大份!滷得好入味又夠淋,個皮膠質重,而且唔會好肥,配上醬汁好好味!另一個叫嘅係牛肉青咖喱,咖喱充滿香料味,由其香矛味最為突出,微辣。撈飯食間直係一流。青咖喱牛肉份量極多,而且肉質都幾嫩滑,一啲都唔鞋。除咗主食,都叫咗個小食拼盤。拼盤都有多種唔同嘅小食,例如沙嗲雞串燒、炸蝦餅、炸魚餅、泰式蝦片。蝦片香脆唔油膩,每塊都好大塊。雞串燒好大串,雞肉好厚,但燒得啱啱好。沙嗲醬好香口,而且好濃,掛上雞上面好夾。炸蝦餅厚,亦都好q彈,好有蝦味,炸得脆。最後飲埋杯珍多冰,椰汁味都係好濃,而且下面嘅珍多都好多,邊飲邊咬多曬過癮!總括嚟講,呢度啲泰國菜份量大,價錢唔算貴,上菜速度又快,係高質嘅!
西米糕有好濃嘅椰香,少少鹹味,都好好食。

同朋友叫咗個2人套餐,價錢都唔算貴。

首先嚟嘅係泰式豬手,估唔到都好大份!

青咖喱牛肉份量極多,而且肉質都幾嫩滑,一啲都唔鞋。
蝦片香脆唔油膩,每塊都好大塊。

炸蝦餅厚,亦都好q彈,好有蝦味,炸得脆。

2022-05-26