2021-01-31
今日中午,朋友帶左我去旺角食呢間平民扒房,我地叫左兩份lunch set嘅石燒牛扒餐。牛扒本身預先煮到一成熟,我哋可以將牛扒燒到自己想要嘅熟成度。餐廳好細心,提供了兩塊石板,一熱一凍,熱石用嚟燒熱牛扒,燒好左就可以放翻喺凍石嗰一邊,咁樣牛底扒就唔會燒得太熟,設計非常有心。🥣餐湯 係南瓜湯,幾好飲。🥩自家秘制紐西蘭肉眼 $78肉眼都幾大份,有少少筋,牛肉味幾重,肉上嘅蒜蓉燒香後,配搭埋牛扒一齊食,非常夾。🥩巴西牛柳 $88牛柳比較厚身,份量亦好足夠,牛肉幾香口,唔會有筋或者有渣,咁嘅價錢食到咁嘅質素嘅牛柳真係幾抵。🍟薯條薯條用上粗身嘅薯條,配埋茄汁食,好啱作為牛扒嘅伴碟。🍝蒜香意粉 +$8意粉用上比較幼身嘅意粉,餐廳將蒜茸粒同意粉撈埋,蒜粒成功將意粉嘅味道昇華咗,就算就咁食意粉都會覺得好好味。🍍菠蘿果汁特飲 +$8果汁特飲應該用上有氣嘅梳打水沖成,有氣嘅果汁好啱食完鹹野飲。果汁特飲唔係好甜,就算平時好怕甜嘅我,飲落都可以接受到。🥭芒果果汁特飲 +$8同菠蘿味嗰杯類似,不過呢個係芒果味。都幾好飲。呢間真係大件夾抵食,抵佢叫平民扒房!
🥣餐湯
係南瓜湯,幾好飲。
🥩自家秘制紐西蘭肉眼 $78
🥩巴西牛柳 $88
🍟薯條
薯條用上粗身嘅薯條,配埋茄汁食,好啱作為牛扒嘅伴碟。
🍝蒜香意粉 +$8
🍍菠蘿果汁特飲 +$8
🥭芒果果汁特飲 +$8
同菠蘿味嗰杯類似,不過呢個係芒果味。都幾好飲。
呢間真係大件夾抵食,抵佢叫平民扒房!