2019-09-29
Chill Inn💫 South Asian Fusion Cuisine🍴..新派東南亞。西餐 你又吃過嗎❓放工好耐冇去過九龍灣吃飯,呢晚心血來潮入去轉轉,發現原來Emax 新開左間好Chill 既新派東南亞餐廳,一於試試。餐廳環境真係好闊落`燈光好柔和`座位好寬敞,入夜商場人流不多 多一份寧靜,感覺悠閒舒適 好捨意。而店內播放既泰文歌🎶🎵,真係有種錯覺 身處泰國🇹🇭呢。Set Dinner (for 2) Set A $408llTuna Papaya With Salted Egg Salad食泰國菜🍴 又點少得木瓜沙律呢。青木瓜絲既清新,配上咸蛋🥚 多一份咸香味。而面層既吞拿魚刺身🐟 這個配搭很少見呢,果然係新派配搭。llCoconut Chicken Soup泰國湯品 除左冬蔭公外,呢款椰子雞湯🐥 會係我首選呢💛。濃濃椰奶香加上雞味,椰汁味🥥 果真夠香濃,讓人愈喝愈愛。llSpaghetti Tossed in Green Curry With Grilled Chicken一款新配搭,平日咖喱配飯多🍚❓今次試試新組合:意粉🍝。沾滿青咖喱汁既麵條 加上烤嫩雞🐥,略嫌意粉有點過
Set Dinner (for 2) Set A $408
l[吞拿魚青木瓜咸蛋沙律 (微辣)]l
l[椰子雞湯]l
Coconut Chicken Soup
l[青咖喱烤雞肉意粉]l
一款新配搭,平日咖喱配飯多🍚❓今次試試新組合:意粉🍝。沾滿青咖喱汁既麵條 加上烤嫩雞🐥,略嫌意粉有點過火過淋,但整體味道不錯呢。
l[香煎紐西蘭肉眼扒配燒汁]l
Grilled New Zealand Ribeye With Gravy
5成熟既紐西蘭🇳🇿肉眼扒,表面煎封煎香 內裡保持住肉汁 好Juicy💦。而且份量不少呢,估唔到食泰菜地方 都有質素不錯既牛扒吃呢。粉嫩嫩牛扒🥩 望見都覺得吸引吧。
l[玫瑰茶 Rose Tea]l x 2
玫瑰花茶🌹☕️ 濃濃玫瑰花香,確係清清味蕾既女生們首選。吃過晚餐 喝杯養生玫瑰花茶 再聊聊天,確是女生們蠻享受的時光呢。
l[自家製藍莓芝士蛋糕]l $48
Blueberry Cheese Cake
最後額外點了個甜品🍰,Cheese Cake 相信無人不愛吧。自家製既味道不錯喔,芝士蛋糕夠滑 蛋香濃郁,配上藍莓醬汁既酸甜,係歷久最match既配搭💙 好吃。
下次再黎九龍灣,呢間Chill Inn 真係夠Chill 夠悠閒。💫