2024-04-23 94 浏览
好耐無打邊爐,收工即興約左朋友打邊爐~朋友話帶我去食古色古香既麻辣火煱,入到餐廳好似穿越左去古代咁,餐廳仲有提供古裝服飾比客人著,古裝配古色古香嘅裝修,可以一嘗穿越既感覺(´▽`).經典鴛鴦湯底一邊係招牌牛油紅鍋,一邊係高湯鍋,由於我唔食得太辣所以叫左少辣,牛油紅鍋麻麻辣辣好惹味,不過就比較偏辣少少。而高湯鍋入面有白蘿蔔、粟米、蟲草等等,呢款養生比較岩我😂😂😂.九格格對於有選擇困難症又樣樣都想食再加上眼闊肚窄嘅我,呢一個九格格真係好岩我,份量合適又試到唔同款式。九格入面有牛栢葉、鵝腸、鮮蝦、黃喉、牛肉丸、海帶、鴨血、魚同桂花蚌。食材新鮮,牛丸牛味濃郁彈牙,蝦肉鮮甜,魚肉又嫩滑。.凌王蝦滑呢個有驚喜,好足料!入面真係好多蝦!.小郡肝 (小份)第一次食雞胗,雞胗醃過幾好食.鵪鶉蛋(小份)一份有好多粒,好似食極都仲有😂鵪鶉蛋好creamy .8秒土豆絲薯仔切絲好爽口,好似食緊麵咁.百香果檸檬茶飲過一次百香果既飲品,酸到我痴線( ;´Д`)呢一杯唔會好酸,反而檸檬茶個味較出.

經典鴛鴦湯底

九格格

凌王蝦滑
呢個有驚喜,好足料!入面真係好多蝦!

小郡肝 (小份)
第一次食雞胗,雞胗醃過幾好食

鵪鶉蛋(小份)
一份有好多粒,好似食極都仲有😂
鵪鶉蛋好creamy

8秒土豆絲
薯仔切絲好爽口,好似食緊麵咁

百香果檸檬茶
飲過一次百香果既飲品,酸到我痴線( ;´Д`)
呢一杯唔會好酸,反而檸檬茶個味較出