2010-05-29 87 浏览
星期六, 又是我尋找隱世的味道既時間. 呢次快食快出, 因為這一家冰室可能於不久將來, 成為歷史, 事因從老闆同街坊既傾談中得知兩樣野. 一.) 立案法團約好去傾收樓一事. 二.) 有間XX電視台想同佢做節目, 老闆拒絕. 是日, 本來打算係牛池灣搞掂, 不過, 當巴士轉入坪石前, 想起廟旁邊, 有一座舊式唐樓. 聽聞過有一家古老冰室. 一落車, 便行返出觀塘道, 尋找隱世的味道. 結果有兩個發現, 一.) 是呢一間又殘又舊既華生冰室, 二.) 是隔幾個鋪位, 一樣又殘又舊既龍泉酒樓. 聽到要拆, 歲月神偷說, 要留腳印, 便要早點來.呢幾棟唐樓, 啟德大廈, 位置好isolated, 因為面對的, 是賽車勝地之一既觀塘道, 連接太子道既高速位. 旁邊, 隔了一個廟, 是坪石邨, 另一邊, 又行好遠才見到淘大. 後而是山. 前後左右, 都無一物, 最近既砰石邨都要行上一個字...自成一角的生活小區, 同周邊人口密雜既屋苑及大型建築不相連, 啟德大廈, 又的確幾特別, 是觀塘道上的一個孤島.介紹完地點, 就要介紹餐廳. 入到黎, 的確既殘舊到不堪設想. 想拍一拍照片, 但老闆娘在樓面東望

介紹完地點, 就要介紹餐廳. 入到黎, 的確既殘舊到不堪設想. 想拍一拍照片, 但老闆娘在樓面東望西望, 又同街坊探討以上兩件事. 所以沒有放膽去拍. 而且, 一入門口有一種好古怪既氣味. 坐了一會才能習慣下來.

3點3, 食下午茶吧. 餐牌中有豬手麵, 就來試試看老冰室的豬手得唔得. 聽開老闆既conversation, 記者曾經問佢, 冰室同茶餐廳有什麼分別. 他說我呢一個年紀, 好難講出有什麼分別, 因為冰室是30年代既產品, 到接手時, 已經演化成茶餐廳. 手指一指, 我呢間根本是餐廳, 冰室應該只是賣奶茶咖啡, 菠蘿油的. 那會有咁多野食. 心想老闆哥, 說不懂其實懂, 只是不想上電視做節目而已.

說回豬手麵, 豬手既味道雖然不太濃郁. 但鹵水味五香味都幾夠, 而且腍到冇牙既都可以食到, 可以加分. 麵, 煮公仔麵既功架不錯. 麵剛熟, 湯底又有好香既麻油味. 是經驗得來的功夫.

而奶茶, 濃香滑齊集, 而且沖到起了一層薄皮. 好飲, 但總覺得再要加多一點點奶, 味道會更香滑.

咁isolated既地方, 可以做到咁耐生意, 係呢一個舊屋苑經營生意者, 應該有佢地既獨得生存之道. 食飽, 對此地方沒有什麼留戀. 喜歡舊嘛, 下次再來會找一找隔離既龍泉.

入面是怪味氣體, 出面是汽車廢氣......行返入坪石才能嗅回清新的空氣. 過埋橋到牛池灣, 找到小巴站, 上路回西貢去.