2023-12-09
尋日同我妹去咗-間以樹娃🐸做主題既cafe,真係比較少見同特別;店內環境以綠色為主,再配上木系桌椅,感覺好小清新,環境又夠闊落,坐得好舒服 👍🏻我地食左:👉🏻✨珍寶帶子蟹肉蟹膏意粉 ✨ $198擺盤個2塊大貝殼好吸睛👀;珍寶帶子有2粒,2粒都好大粒同厚肉,汁醬入面仲有好多蟹肉蟹膏,味道濃郁鮮味,好正👍🏻✨石斑魚配X0忌廉汁尖通粉✨$158原諒小妹見識少,忌廉汁同Xo醬呢個搭配之前真係未見過,對我來講系比較新奇😲,但估佢唔到又出奇地夾👍🏻個人平時比較少食忌廉汁類既野,因為覺得食多2啖就會感覺好漏,但係XO醬既咸味鮮香反而中和到忌廉汁既膩,令忌廉汁變得冇咁厚重👍🏻尖通粉掛滿晒汁嗦哂味,真係超好食,連我share左我妹半碟通粉都竟然覺得唔夠喉😂加上意粉上面既石班魚好大塊,大個我隻手掌,皮脆、肉又厚身唔嚡口,下次我要自己食-碟🍽️😂✨提拉米蘇牛角窩夫✨ $88呢度既牛角窩夫入面系空心既,唔係平時嗰種鬆軟厚實嘅窩夫,口感鬆鬆脆脆的,蛋香味好重👍🏻上面放左意大利馬斯卡芝士整成嘅tiramisu滑滑cream同微微苦澀既可可粉,味道甜而不膩👍🏻另外仲另上左-小杯既意式特濃咖啡,鍾意咖啡味比較濃嘅朋友可
我地食左:👉🏻
✨珍寶帶子蟹肉蟹膏意粉 ✨ $198
✨石斑魚配X0忌廉汁尖通粉✨$158
✨提拉米蘇牛角窩夫✨ $88
呢度既牛角窩夫入面系空心既,唔係平時嗰種鬆軟厚實嘅窩夫,口感鬆鬆脆脆的,蛋香味好重👍🏻上面放左意大利馬斯卡芝士整成嘅tiramisu滑滑cream同微微苦澀既可可粉,味道甜而不膩👍🏻另外仲另上左-小杯既意式特濃咖啡,鍾意咖啡味比較濃嘅朋友可以淋多啲上面,食落會更加香濃有層次,呢個甜品真係必叫👍🏻
✨荔枝水果茶✨ $55
兩粒肥嘟嘟既荔枝串起左放系杯面上面再加上杯身點綴左d乾花碎,呢個賣相完全滿足到我既少女心😍用伯爵茶做茶底嘅荔枝水果茶,果香十足,入面仲有好多百香果粒,清新解膩👍🏻
✨菠蘿特飲✨ $65
呢杯特飲菠蘿🍍味同益力多味都好重,酸酸甜甜夠哂開胃,解渴首選👍🏻
呢間cafe啲嘢食全部都係即叫即整,落單後都需要少少時間等待👍🏻所以每樣食物上枱嘅時候全部都係新鮮滾熱辣,重點仲要幾好食👍🏻加上又多打卡位影相同埋可以帶埋主子過嚟-齊食,呢度真係好正,好適合過嚟渡過-個悠閒寫意又高質嘅下午呢💕
🐸樹蛙咖啡
📍佐敦廣東道501號松峰1樓
港鐵柯士甸站A出口,步行約4分鐘
#樹蛙咖啡 #周末去哪儿 #香港探店 #周
末好去处 #cafe #宝藏餐厅分享 #香港美食#香港拍照 #香港旅游攻略#佐敦美食